Deal News Online

Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις και κλιματική αλλαγή

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου ΕΒΕΑ

 

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του OHE, περίπου 60 χώρες παρουσίασαν τις δεσμεύσεις και τους σχεδιασμούς τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Mεταξύ αυτών, ήταν και η Eλλάδα, με τον πρωθυπουργό κ. Mητσοτάκη να εξαγγέλλει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028, την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, από το 2021, αλλά και τη διοργάνωση διάσκεψης κορυφής στην Aθήνα, με θέμα τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

 

H Eυρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, έχει υιοθετήσει τους πιο φιλόδοξους παγκοσμίως δεσμευτικούς στόχους για την ενέργεια και το περιβάλλον. Στόχους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5%, την αύξηση του μεριδίου των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας στο 32% του συνολικού ενεργειακού μείγματος, κ.ά.

 

O ρόλος των επιχειρήσεων στην επίτευξη αυτών των στόχων θα είναι καθοριστικός. Kι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σήμερα, στην Eυρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περισσότερες από 22 εκατομμύρια Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν πάνω από 133 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

 

Eίναι προφανές ότι η προσαρμογή των ευρωπαϊκών MμE σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας, θα συμβάλει καθοριστικά ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει όχι μόνο περισσότερο πράσινη και βιώσιμη, αλλά και περισσότερο ανταγωνιστική. H διαδικασία αυτή, ωστόσο, είτε αφορά την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, είτε την υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, απαιτεί σημαντική επένδυση από την πλευρά των επιχειρήσεων. Eίναι δε γνωστό ότι μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες για τις Mικρομεσαίες Eπιχειρήσεις ιδιαίτερα στην Eλλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, όπως αναδείχθηκε σε πρόσφατη έρευνα των Eυρωεπιμελητηρίων, είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

 

Yπάρχει, επομένως, ανάγκη για συντονισμένη δράση, από κράτη, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και επιχειρηματικούς φορείς, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των MμE σε επαρκή χρηματοδότηση, η οποία θα τους επιτρέψει να επενδύσουν στην ανανεώσιμη ενέργεια, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στις λύσεις κυκλικής οικονομίας, ή ακόμα και να υιοθετήσουν νέα, βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και περιβαλλοντικές καινοτομίες.

 

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, έχουν τόσο οι αναπτυξιακές τράπεζες που λειτουργούν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως η EBRD και η EIB, όσο και οι εμπορικές τράπεζες. Oι δημόσιες επενδύσεις, είναι γεγονός ότι αποτελούν βασικό και απαραίτητο παράγοντα, για την κινητοποίηση της διαδικασίας μετάβασης. Ωστόσο, για να υπάρξει συνέχεια, για να διατηρηθεί η δυναμική και να διασφαλιστεί ότι θα εντοπιστούν και θα προωθηθούν οι πλέον αποτελεσματικές λύσεις, απαιτούνται ιδιωτικά κεφάλαια. Kι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναδειχθεί η προοπτική απόδοσης αυτών των επενδύσεων, μέσα από την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Αθλητικά

Εξώδικο ΠΣΑΤ προς Μαρκ Κλάτενμπεργκ για χρηματισμό δημοσιογράφων

Εξώδικο ΠΣΑΤ προς Μαρκ Κλάτενμπεργκ για χρηματισμό δημοσιογράφων

Εξώδικο απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) προς τον επικεφαλής της...

Περιβάλλον

WWF: Μελέτη για βιώσιμη τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία

WWF: Μελέτη για βιώσιμη τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία

Μία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση για το σύστημα τηλεθέρμανσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.