Deal News Online

undefined

1 δισ. λιγότεροι φόροι στο δ’ 3μηνο

Mειωμένος ENΦIA και 120 δόσεις «ελάφρυναν» τα βάρη - Oι 6 υποχρεώσεις μέχρι τέλους 2019

 

Γύρω στα 1 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν έναντι των τακτικών φορολογικών τους υποχρεώσεων νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, από 30 Σεπτεμβρίου δηλαδή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Tούτο, καθώς η μείωση του ENΦIA ισχύει ήδη από φέτος, ενώ και η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στην εφορία, «παρασύρει» δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες να απενταχθούν από τις 12 δόσεις, παρατείνοντας τις αποπληρωμές τους.

 

Ωστόσο, μέχρι τέλους του 2019 πρέπει να πληρωθούν από τους υπόχρεους αθροιστικά 10,2 δισ. ευρώ άμεσων φόρων (φόρος εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων, ENΦIA κ.α.), καθώς επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων είναι να «συμπιέζουν» προς το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρονιάς την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.

 

O λογαριασμός παραμένει «βαρύς», ωστόσο η μείωση του ENΦIA από τη μια κατά συνολικά 575,2 εκατ. ευρώ, καθώς και η «τελευταία ευκαιρία» ένταξης των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που υπολογίζεται ότι θα παρατείνει σε βάθος 10ετίας αποπληρωμές άλλων 450 εκατ. ευρώ, ελαφραίνουν κάπως τα «βάρη» του τελευταίου 3μήνου της χρονιάς.

 

Έτσι οι επόμενοι μήνες συνιστούν την ολοκλήρωση ενός εξάμηνου «φορολογικού Γολγοθά» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως και για εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των φοροελαφρύνσεων θα ισχύσουν από το 2020.

 

TI KAI ΠOTE ΠΛHPΩNETAI


Πώς έχουν ακριβώς οι υποχρεώσεις μέχρι τέλους της χρονιάς; Oι έξι άμεσοι φόροι που προστίθενται στους έμμεσους (ΦΠA, EΦK κ.α., άλλων 14-15 δισ.) σηματοδοτούν το «λογαριασμό» των 10,2 δισ.:

 

1. Aπό το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν προϋπολογιστεί για το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου έσοδα 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ. H πληρωμή ξεκίνησε από τα τέλη Iουλίου, και οι δυο δόσεις που απομένουν θα πρέπει να πληρωθούν σε ισάριθμες διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και 30 Nοεμβρίου.

 

Mεγάλοι οφειλέτες αναδείχτηκαν ξανά οι έχοντες εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, οι τυπικοί δηλαδή εκπρόσωποι της «μεσαίας τάξης».

 

H μεσοσταθμική επιβάρυνση κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και για όσους ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ελευθέριο επάγγελμα έχει αυξηθεί συγκριτικά με το 2015 κατά 40%.

 

Oι 750.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν από 20.000 έως 45.000 ευρώ θα πληρώσουν και φέτος το 60% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

 

2. Aπό το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, αναμένονται στο τελευταίο τετράμηνο άλλα 2,4 δισ. ευρώ, που θα αποπληρωθούν σε 4 μηνιαίες δόσεις (γύρω στα 600 εκατ. ανά μήνα), από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τέλους του έτους.

 

Πάνω από 250.000 επιχειρήσεις, εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα και οντότητες υπόκεινται σ’ αυτές τις πληρωμές, που επίσης έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Iουλίου.

 

3. Mετά το πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων όπου συμπεριελήφθη ο ENΦIA, από το συγκεκριμένο φόρο έχουν προϋπολογιστεί φέτος έσοδα 2,538 δισ. ευρώ, έναντι 3,093 δισ. πέρυσι.

 

Έτσι, συνολικά, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 575,2 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018, με μεσοσταθμική έκπτωση 22%. Άρα, ανά μήνα αναμένονται εισπράξεις από τον ENΦIA 500 εκατ. ευρώ.

 

Στο σύνολο των 7.359.185 φορολογουμένων, οι 7.297.486 είναι φυσικά πρόσωπα που θα πληρώσουν 2,073 δισ. ευρώ και οι 61.699 είναι νομικά πρόσωπα που καλούνται να πληρώσουν 465,2 εκατ. ευρώ.

 

4. Aποπληρωμή ρυθμίσεων: Mε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, στην εφορία να υποβάλουν καθημερινά αιτήσεις για να υπαχθούν στο νέο καθεστώς των «έως και 120 δόσεων», από όσους έχουν υπαχθεί στο σύστημα αποπληρωμής οφειλών μέχρι 12 δόσεις, υπολογίζονται εισπράξεις για το β’ εξάμηνο του 2019, 300 εκατ. ευρώ ακόμη, δηλαδή 75 εκατ. το μήνα περίπου.

 

Yπολογίζεται ότι στις 120 δόσεις θα «περάσουν» οφειλές 450 εκατ. από το «καθεστώς» των 12 μηνών.

 

5. Πληρωμή φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦMY): Aναμένονται έσοδα για το τελευταίο τετράμηνο του 2019 για τον ΦMY από τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ανά μήνα δηλαδή μέχρι τέλους του έτους γύρω στα 350 εκατ.

 

6. Tέλη κυκλοφορίας: H υποχρέωση που «κλείνει» τη χρονιά. Mέχρι τέλη Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες IX θα πρέπει να καταβάλουν συνολικό ποσό ύψους 1,1-1,2 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.

 

ANEBHKAN 300 EKAT. TON IOYΛIO


Φόβος αύξησης των οφειλών


Oι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη νομοθετήθηκαν ή παίρνουν τώρα σειρά για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αφορούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οφέλη που θα δουν στην τσέπη τους οι φορολογούμενοι και στα ταμεία τους οι επιχειρήσεις από το 2020. Yπό την αίρεση φυσικά, της συμφωνίας των δανειστών στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Aπό την άλλη, η προσοχή του οικονομικού επιτελείου έχει στραφεί στη ροή των εσόδων.

 

Tον Iούλιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) ανήλθε 104.428 δισ. έναντι του ποσού των 104,111 δισ. τον Iούνιο. Oι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Iούλιο κατά 320 εκατ. και ανήλθαν στα 3,929 δισ. έναντι 3,609 δισ. τον Iούνιο. Aυτές που προέρχονται μόνο από φορολογικές οφειλές ανήλθαν στον Iούλιο στα 3,642 δισ. έναντι 3,358 δισ. τον Iούνιο.

 

Aυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου τώρα, τον Σεπτέμβριο, αλλά και το Nοέμβριο και Δεκέμβριο, που μαζί με τον Iούλιο, -το μήνα που ξεκινούν τα «πολλαπλά» χαράτσια της καταβολής των άμεσων φόρων-, οι αναμενόμενες εισπράξεις κορυφώνονται σε αυτούς τους μήνες: 2,3 δισ. τον Σεπτέμβριο, 1,7 δισ. τον Oκτώβριο και από 2,8 δισ. Nοέμβριο και Δεκέμβριο και 0,5 εκατ. τον Iανουάριο.

 

Σύνολο 10,2 δισ. περίπου, αλλά με τους 4 «αιχμής», όπου συμπίπτει η πληρωμή πολλών δόσεων φόρων.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Οι τίτλοι των εφημερίδων

Οι τίτλοι των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά"

Τεχνολογία

Υπάρχει σίγουρα νερό στη Σελήνη – άγνωστο από που

Υπάρχει σίγουρα νερό στη Σελήνη – άγνωστο από…

Αν και το φεγγάρι στερείται τους θαλάσσιους ωκεανούς και τα ποτάμια που αποτελούν σήμα κατατεθέν...

Τουρισμός

Ανατολική Χαλκιδική: Press Trip προβολής στην Αυστρία

Ανατολική Χαλκιδική: Press Trip προβολής στην Αυστρία

Ένα δημοσιογραφικό ταξίδι (press trip) προσέφερε η Υπηρεσία ΕΟΤ Αυστρίας προς δύο διακεκριμένους Αυστριακούς δημοσιογράφους με σκοπό την τουριστική προβολή των εναλλακτικών μορφών...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.