Διακόπτεται προληπτικά η διανομή του Zantac σε 20 χώρες

Ίχνη πιθανώς καρκινογόνου ουσίας εντοπίστηκαν στο Zantac, για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η διακοπή της διανομής του σε 20 χώρες, εν αναμονή διευκρινίσεων από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρμόδιες αρχές, ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις 20 αγορές όπου σταμάτησε προς το παρόν η διανομή του φαρμάκου.

 

Στο φαρμακευτικό σκεύασμα για την καούρα στο στομάχι με την εμπορική ονομασία Zantac και σε γενόσημά του (δραστική ουσία ρανιτιδίνη) εντοπίστηκαν ίχνη πιθανώς καρκινογόνου ουσίας. Πρόκειται για την ουσία N-nitrosodimethylamine (NDMA) η οποία ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Η ουσία αυτή είναι γνωστό αίτιο περιβαλλοντικής μόλυνσης και  εντοπίζεται σε χαμηλές ποσότητες στο νερό και σε τροφές, ανάμεσά τους κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά. Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν στα σκευάσματα και γενόσημα με ρανιτιδίνη είναι χαμηλές ωστόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA δήλωσε ότι ερευνά το κατά πόσον μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.

Ο Οργανισμός Υγείας του Καναδά ζήτησε τη διακοπή της διανομής με στόχο τη συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών και σε αναμονή των αποφάσεων των διεθνών ρυθμιστικών οργάνων. Σημειώνεται ότι η διακοπή της διανομής διαφέρει από την απόσυρση του προϊόντος, καθώς τα σκευάσματα που βρίσκονται σε στοκ στα φαρμακεία μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται.

Ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA δεν έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να σταματήσουν να λαμβάνουν το σκεύασμα. "Ο FDA δεν καλεί το κοινό να διακόψει τη λήψη των φαρμάκων εάν τα έχει στο σπίτι του. Ωστόσο, οι ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφημένη ρανιτιδίνη και που επιθυμούν να διακόψουν τη λήψη, ας απευθυνθούν στον γιατρό τους για εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές" αναφέρεται στην επίσημη δήλωση του FDA αναφορικά με το θέμα.

Εάν λαμβάνετε το σκεύασμα ίσως θελήσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.