Αγορές

Ανοδικές τάσεις στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ρυθμιστής οι αποφάσεις της ΕΚΤ

 

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,29%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να ηγείται των κερδών, με άνοδο 1%, ενώ οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας κινούνται πτωτικά κατά 0,2%. Η πλειονότητα των κλάδων και των χρηματιστηρίων πάντως κινούνται σε θετικό έδαφος.

 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκφράζουν ανησυχία για τα υπερβολικά χαμηλά - κατά τις ίδιες - επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ, μια πολιτική την οποία εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα συνεχίσει και θα εντείνει και η οποία συμπιέζει τα τραπεζικά κέρδη. Ο πρόεδρος της ένωσης των  γερμανικών ταμιευτηρίων, καθώς και η ολλανδική ING, επέκριναν σφόδρα την γραμμή της νομισματικής χαλάρωσης.

 

Η Deutsche Bank, σε σημείωμά της την Τρίτη, προέβλεψε μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την Fed στις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα συρρικνωθούν κάτω του 1,5% μέχρι τα μέσα του 2020, κι αυτό μόνον εάν δεν υπάρξει κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

 

Στο ταμπλό, o Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,55%. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,69%, με τον γαλλικό CAC να κινείται ανοδικά κατά 0,45% και τον βρετανικό FTSE 100 να "κερδίζει" 0,59%.

 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB "προσθέτει" 0,68% και ο ισπανικός IBEX 35 0,43%.

 


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή