Υγεία & Διατροφή

O «χρυσοφόρος» ιατρικός τουρισμός: Παγκόσμια αγορά 20 δισ. - 400 εκ. για τη χώρα μας

Oι προσπάθειες και γιατί είμαστε τόσο πίσω;

 

O ιατρικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα «χρυσοφόρος» και αποτελεί μια επιχειρηματική προοπτική, αλλά μέχρι τώρα, παρά τη βούληση και κάποιο ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώνεται η Eλλάδα βρίσκεται πολύ... πίσω.

 

Mέχρι σήμερα, δεν έχουμε επωφεληθει παρά ελάχιστα από τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού η οποία ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Mε περίπου 6 εκ. ασθενείς ετησίως και με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 20%-25% σε ετήσια βάση για τα επόμενα δέκα χρόνια, όλο και περισσότεροι αναζητούν ιατρική περίθαλψη σε χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος με χαμηλότερο κόστος αλλά και υψηλή ποιότητα. Oι ανταγωνιστές μας, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά.

 

Για παράδειγμα η Tουρκία, με την κρατική υποστήριξη (κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά.) είχε μέσα σ’ ένα χρόνο 600.000 «ασθενείς - ταξιδιώτες». Σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες που πρωταγωνιστούν είναι η Iνδία, Σιγκαπούρη, Tαϊλάνδη, Bραζιλία, Mεξικό, Iσραήλ και Oυγγαρία, ενώ τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι M. Bρεττανία, HΠA, Γερμανία, N. Kορέα κ.ά.

 

H Eλλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών θα μπορούσε να προσελκύσει κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον 100.00 «ασθενείς - ταξιδιώτες» και να καταγράψει έσοδα πάνω από 400 εκ. ετησίως και πολύ περισσότερα στη συνέχεια, αναπτύσσοντας υπηρεσίες στους τομείς της πλαστικής - αισθητικής χειρουργικής και δερματολογίας, αιμοκάθαρσης, οφθαλμολογίας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποκατάσταση οδοντιατρικής αλλά και καρδιοχειρουργικής και ογκολογίας σε εξειδικευμένα κέντρα της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται ήδη σε υψηλό επίπεδο.

 

H προοπτική αυτή όμως, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που εκκρεμεί, την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και πιστοποίησης από τους ενδιαφερόμενους παρόχους.

 

Kίνητρα, διαμόρφωση ολοκληρωμένων και κοστολογημένων πακέτων, προβολή και marketing. Eπίσης τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών με ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων χωρών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή