Θα τραβήξει την πρίζα το ΔΝΤ;

Σε δύσκολη κατάσταση η Αργεντινή

 

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από το τελευταίο «ραντεβού», όμως, στο Μπουένος Άιρες, και μόνο η προφορά του ονόματος του ΔΝΤ ξυπνά «πάθη». Η συνταγή που εφάρμοσε το Ταμείο στην προηγούμενη κρίση της Αργεντινής ήταν καταστροφική. Και, το μεγάλο ερώτημα, είναι το ποιος τρόπος θα βρεθεί για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται η χώρα σήμερα, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να παίξει ξανά τον ρόλο του «κακού».

 

Ο πρόεδρος, Mauricio Macri, βρίσκεται σε δεινή θέση. Το πέσο, που για πολλούς θεωρείται ως «οδηγός» για την οικονομία της χώρας, τον περασμένο μήνα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό. Οι προκριματικές εκλογές του Αυγούστου, που ήταν μάλλον «χαστούκι» στην φιλο-επιχειρηματική κεντροδεξιά και τις πιθανότητες επανεκλογές της, επιδείνωσαν την κατάσταση, καθώς από τις 11 Αυγούστου, οπότε και διεξήχθησαν, το νόμισμα της Αργεντινής έχει χάσει περισσότερο από 30%. Τώρα, κινείται γύρω στα 60 δολάρια.

 

Η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις χρηματαγορές, προχώρησε στην επιβολή capital controls και μια σειρά μέτρων που της επιτρέπουν να περιορίσει τις αγορές ξένου συναλλάγματος. Νωρίτερα, η χώρα είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την αναβολή των πληρωμών για χρέος σχεδόν 100 δισ. δολ., ένα χρέος το οποίο ο οίκος αξιολόγησης S&P έχει κατατάξει στην κατηγορία default με βάση τα δικά του κριτήρια.

 

Κατά πολλούς, αυτες οι δραματικές εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης των 57 δισ. δολ. από το ΔΝΤ. Κατά άλλους, το ΔΝΤ θα επιμείνει να ρίχνει ρευστό στη μαύρη τρύπα του αργεντίνικου χρέους. Ο αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, James Athey, είναι ένας από ατους που θεωρούν ότι το Ταμείο θα δώσει άλλα 5,4 δισ. δολάρια στην Αργεντινή αργότερα μέσα στον μήνα. «Στην ουσία, το ΔΝΤ δεν θέλει να είναι αυτό που θα τραβήξει την πρίζα», αναφέρει και προσθέτει ότι οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είχαν το ίδιο πρόβλημα αναφορικά με την Αργεντινή, με πολλούς από αυτούς να «σπεύδουν» να υποβαθμίσουν τη χώρα στην κατηγορία «σκουπίδια» τις τελευταίες εβδομάδες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore…

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές τη Glencore ύστερα από την ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας ότι οι...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του διακεκριμένου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα,...

Αθλητικά

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου από τον πάγκο του Ατρόμητου και...

Τεχνολογία

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Για "τεχνοφοβία και ψηφιακό αναλφαβητισμό που απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω" κάνει λόγο ...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.