Το «ράλι» του χρυσού «δείχνει» ύφεση

Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του

 

Μέχρι σήμερα, το πλέον ασφαλές «καταφύγιο» των επενδυτών απέναντι σε κάθε κρίση, όποιου είδους και αν είναι αυτή, είναι ο χρυσός. Κατά τους αναλυτές, όταν οι επενδυτές φοβούνται για επερχόμενη κρίση, καταφεύγουν σε αυτόν, γεγονός που σημαίνει ότι η άνοδος της τιμής του (που επηρεάζεται από τη ζήτηση, φυσικά), είναι προπομπός Ύφεσης.

 

Την Τετάρτη, η τιμή της ουγγιάς άγγιξε τα 1.387,17 ευρώ,σε ιστορικά υψηλά και σε υψηλά επίπεδα επταετίας, εξέλιξη που αποδίδεται στις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η αμέσως υψηλότερη τιμή του είχε καταγραφεί στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012, όταν και η ουγγιά του χρυσού κόστιζε 1.379 ευρώ. Οι αναλυτές λένε τώρα ότι ο χρυσός ενδέχεται να ισχυροποιηθεί, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν προστασία έναντι της επερχόμενης ύφεσης της διεθνούς οικονομίας.

 

Η Fed μείωσε το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ εφέτος, καθιστώντας τους χρεωστικούς τίτλους που δεν έχουν επιτόκιο πιο ανταγωνιστικούς, και βοηθώντας στη διατήρηση του ράλι πολυτίμων μετάλλων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Η άνοδος στις τιμές του χρυσού όμως σχετίζεται και με την υψηλή ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο στην Κίνα. Η πορεία ανόδου του χρυσού ξεκίνησε το 1999, όταν κέρδιζε σχεδόν 100 δολάρια ανά έτος, σταθερά. Ως ακριβό επενδυτικό εργαλείο ο χρυσός παρέχει μεν ασφάλεια στον κάτοχό του, αλλά χωρίς τις αποδόσεις που διαθέτει ο κάτοχος μετοχών ή ομολόγων.

 

Ποιος θα περίμενε λοιπόν ότι οι πλαστογράφοι δεν θα επέκτειναν τις business τους και εκεί; Οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται τις τελευταίες ημέρες, μετά από την αποκάλυψη του Reuters, ότι παραποιημένες ράβδοι χρυσού έχουν εισαχθεί σε αυτές και, για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Γιατί, εάν η απάτη με τις επιχρυσωμένες ράβδους άλλων μετάλλων μικρότερης αξίας που πωλούνται ως χρυσές είναι συνηθισμένη και εύκολο να εντοπιστεί, αυτή με τις ράβδους είναι πρωτοφανής.

 

Η κρίση πλαστογραφίας, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια βιομηχανία του χρυσού, ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε ότι ράβδοι χρυσού αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων έχουν σφραγιστεί με ελβετικά λογότυπα, τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ δεν έχουν παραχθεί σε αυτές τις δομές. Ο χρυσός είναι πραγματικός, πολύ υψηλής καθαρότητας, αλλά είναι απομίμηση «επώνυμης» ράβδου. Οι ράβδοι χρυσού σφραγίζονται παρανόμως με τα λογότυπα των μεγάλων εργοστασίων και εισάγονται στην παγκόσμια αγορά, όπως σημειώνουν διευθυντικά και τραπεζικά στελέχη στο Reuters. Οι συγκεκριμένες ράβδοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.