Deal News Online

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ σώζεται με 900 εκατ. Προτεινόμενο

Προσηλωμένος στη διάσωση της ΔΕΗ την οποία χαρακτήρισε σε βραδυφλεγή βόμβα είναι ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος τόνισε πως απαιτούνται 900 εκατ. για τη διάσωση της άλλοτε κραταιής δύναμης.

 

Μάλιστα ο υπουργός υπογράμμισε πως «Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ δεν υπάρχει χώρα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και εδώ και στην κοινωνία και στις Βρυξέλλες. Κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο τον πυλώνα της ενέργειας και τον πυλώνα της εθνικής οικονομίας» και εξήγησε πως η έκθεση του επίσημου ορκωτού ελεγκτή της Ernst & Young που θα δημοσιευτεί την 24η Σεπτεμβρίου 2019 πρέπει να μην περιλαμβάνει παρατήρηση για την βιωσιμότητά της εταιρείας.

 

«Θα πρέπει έως τις 24 Σεπτεμβρίου να αποφύγουμε επίσημη παρατήρηση από τον ελεγκτή. Αν γίνει παρατήρηση θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες καταγγελίας δανείων. Μες απλά λόγια θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία» τόνισε και ο πρόεδρος της επιχείρησης για να προσθέσει ωστόσο πως «διαβεβαιώνω την Βουλή, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τους επενδυτές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα πάρει όλα τα απαραίτητά μέτρα για να μην συμβεί αυτό».

 

 

Η κατάσταση της ΔΕΗ


Πιο αναλυτικά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Η ΔΕΗ είναι ή δεν είναι σε άσχημη κατάσταση; Ακούω και τις δύο θεωρίες. Υπάρχει τμήμα ΜΜΕ και πολιτικού συστήματος που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπερβάλλει και δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση» για να παρουσιάσει στην συνέχεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση: «Το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκ ευρώ, το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκ ευρώ. Τα 90 εκατ. ευρώ κέρδη έγιναν 903 εκατ ευρώ ζημιές.

 

Την ίδια περίοδο η μετοχή της έχασε το 83% της αξίας της στο Χρηματιστήριο. Οι επενδύσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ το 2018 μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012, και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις υλικών που απαιτούνται για επισκευές και συντήρηση του δικτύου.

 

Ο στόλος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι πεπαλαιωμένος, ενώ ο κορμός των λιγνιτικών μονάδων σε κάποιο βαθμό είναι από προβληματικός έως πολύ προβληματικός. Η ΔΕΗ έχει μείνει δραματικά πίσω και στη μάχη της «καθαρής ενέργειας» καθώς το ποσοστό της στις ΑΠΕ δεν ξεπερνά το 3% της συνολικής αγοράς. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.

 

 

Αναγκαία 900 εκατ. ευρώ για τη βιωσιμότητα

 

 

Όπως φαίνεται και από τις μελέτες της νέας διοίκησης, προκειμένου να είναι βιώσιμη για το επόμενο έτος θα πρέπει να εξασφαλίσει ποσο που μπορεί να υπερβαίνει και τα 900 εκατ ευρώ». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην έκθεση Απριλίου 2019 της Ernst & Young όπου τίθεται ανοικτά ζήτημα βιωσιμότητας της εταιρείας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

 

Αποτελέσματα έως τις 24 Σεπτεμβρίου


«Έως τις 24 Σεπτεμβρίου που θα βγει η νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή, θα πρέπει ο ελεγκτής να μην θεωρήσει την εταιρεία μη βιώσιμη» υπογράμμισε ο υπουργός για να τονίσει σε άλλο σημείο: «θα μπορούσα να σας πω τι θα συνέβαινε αν μέναμε απαθείς και δεν λαμβάναμε μέτρα.

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρισκόταν απέναντι σε δραματικές συνέπειες. Ο ορκωτός λογιστής θα έκανε σημείωση για την βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα ζητούσε ο ίδιος βίαια μέτρα.

 

Η μετοχή θα πήγαινε σε αναστολή στο χρηματιστήριο. Οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από το κοκκίνισμα των δανείων και συνολικά η ελληνική οικονομία λόγω του προβλήματος ΔΕΗ θα βρισκόταν σε απίστευτη περιδίνηση.

 

Θα μπορούσα να κερδίσω στον τιτανικό λαϊκισμού ακόμα 25 ημέρες χωρίς να παίρνω κανένα μέτρο. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε στην χώρα αν δεν λαμβάναμε μέτρα. Αυτή είναι η κατεύθυνση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που θέλει να κυβερνά και όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις. Μπροστά σε αυτή τη απίστευτη κατάσταση προσπαθούμε να πράξουμε το αυτονόητο και ζητάμε από όλους να βάλουν πλάτη. Πρώτοι βάζει πλάτη η κυβέρνηση. Ξέρω ότι γίνομαι δυσάρεστος. Το ζητούμενο όμως είναι να είμαστε χρήσιμοι».

 

«Τίθεται ένα θέμα. Λένε πως η κυβέρνηση μιλώντας με τον τρόπο που μόλις μίλησα και εγώ απαξιώνει την επιχείρηση. Εδώ δεν μιλάμε για μια μη εισηγμένη επιχείρηση. Η πορεία της ΔΕΗ αποτιμάται από τα χρηματιστήρια. Με την προηγούμενη διοίκηση η τιμή μετοχής ΔΕΗ μειώθηκε 83%. Κατά την περίοδο την δική μας που εμείς υποτίθεται απαξιώνουμε την ΔΕΗ η τιμή της μετοχής ανεβαίνει. Οι αγορές αντιδρούν με αυτό τον τρόπο γιατί βλέπουν την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» είπε στην συνέχεια.

 


Διαβάστε επίσης: Φιλί ζωής για τη ΔΕΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Τουρισμός

Περιζήτητη η Ελλάδα στους Βρετανούς τουρίστες

Περιζήτητη η Ελλάδα στους Βρετανούς τουρίστες

Για «μαζική αύξηση των κρατήσεων» σε ελληνικούς προορισμούς κάνει λόγο ο Τόμπι Κέλι, διευθύνων σύμβουλος...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.