Deal News Online

undefined

Σημάδια ανόδου στην αγορά ακινήτων Προτεινόμενο

Έπειτα από πολλά χρόνια πτώσης

Κάτι κινείται στην αγορά ακινήτων. Εμφανή σημάδια ανόδου έπειτα από πολλά χρόνια πτώσης

 

Εμφανή σημάδια ανόδου έπειτα από πολλά χρόνια πτώσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητας παρουσιάζει η ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία, μετά τη σημαντική αύξηση των ενοικίων εξαιτίας κυρίως της άνθησης του Airbnb, βλέπει σημαντική βελτίωση και στις τιμές αγοράς. Μάλιστα η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είδε τις τιμές των ακινήτων να κινούνται ανοδικά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, στα επίπεδα δηλαδή του 4%.

 

H άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής την τελευταία δεκαετία, δεδομένου ότι η αγορά βρισκόταν σε αρνητικό πρόσημο σταθερά για την περίοδο από τις αρχές του 2009 έως και το τέλος του 2017. Μια οριακή άνοδος ξεκίνησε από την περασμένη χρονιά, η οποία φέτος φαίνεται να αποκτά σταθερότερους και υψηλότερους ρυθμούς, αν και η αγορά παραμένει σε δύο «ταχύτητες», ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την περιοχή του κάθε ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαμορφώνεται στο 4% τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.

 

Αντίστοιχα και στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Μεταξύ των χωρών-μελών, η μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2018, παρατηρείται στην Ουγγαρία (+11,3%), την Τσεχία (+9,4%) και την Πορτογαλία, ενώ η μοναδική χώρα όπου υπήρξε πτώση των τιμών των κατοικιών ήταν η Ιταλία, σε ποσοστό 0,8%. Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, η Eurostat καταγράφει περισσότερες χώρες με πτώση και συγκεκριμένα, τη Μάλτα (-4,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,3%), την Ιρλανδία (-1%), τη Φινλανδία (-0,8%) και τη Γερμανία (-0,3%).

 

Η αγορά περιμένει

 

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις κινήσεις από πλευράς της νέας κυβέρνησης, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε προαναγγείλει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της αγοράς. Ειδικότερα, για τη στήριξη της κτηματαγοράς στο πρόγραμμα της Ν.Δ προβλέπεται

-Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

 

-Καθιέρωση έκπτωσης 40-50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτηρίων. «Οι πολίτες θα δαπανούν τα χρήματα, θα κρατούν τα τιμολόγια και θα έχουν την έκπτωση φόρου, που θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία», όπως αναφέρεται.

 

-Απλοποίηση – δραστική – των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, περιορίζοντας τα 23 δικαιολογητικά αρχικά κατά το ένα τρίτο και εξασφαλίζοντας σταδιακά ότι θα είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

 

-Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.


protoselida

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.