Μάζεψαν 40 τόνους πλαστικό από τον Ειρηνικό

Το ιστιοπλοϊκό φορτηγό πλοίο Kwai προσέδεσε στη Χονολουλού τον περασμένο μήνα μετά από ένα ταξίδι 25 ημερών, φορτωμένο με 40 τόνους δίχτυα αλιείας και πλαστικά προϊόντα κατανάλωσης, συγκεντρωμένα από το διαβόητο Great Patch Garbage Garbage, το τεράστιο "σκουπιδονήσι" που έχει δημιουργηθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

Στο τελευταίο ετήσιο ταξίδι καθαρισμού ο μη κερδοσκοπικός περιβαλλοντικός οργανισμός Ocean Voyages Institute (OVI) χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να στοχεύσει συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία που είχαν απορριφθεί στις θάλασσες. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τόνοι πλαστικών διχτυών - τα αποκαλούμενα "δίχτυα φάντασμα" - εγκαταλείπονται κάθε χρόνο σε ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, παγιδεύοντας και σκοτώνοντας μέχρι και 380.000 θαλάσσια θηλαστικά.

 

Πριν τον απόπλου του Kwai στις 23 Μαΐου από την Καλιφόρνια, επί έναν χρόνο το OV Institute διένειμε αυτά τα GPS σε ναυτικούς, ζητώντας τους να τα αφήσουν όπου εντόπιζαν παρατημένα δίχτυα. Με την ενεργοποίησή τους, οι συσκευές έστελναν, σε πραγματικό χρόνο, σήμα για την ακριβή τοποθεσία των διχτυών, έτσι ώστε το Ινστιτούτο ήταν σε θέση να περισυλλέξει τα πλαστικά σκουπίδια.

 

Το μετακινούμενο ωκεάνιο ρεύμα που είναι γνωστό ως North Pacific Gyre πιστεύεται ότι περιέχει 1.8 τρισεκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα που ζυγίζουν πάνω από 80.000 τόνους. Καλύπτοντας μια έκταση ωκεανού τριπλάσια από το μέγεθος της Γαλλίας, το Great Pacific Garbage Patch βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια.

 

«Από την εμπειρία μας, όπου βρούμε ένα παρατημένο δίχτυ θα βρούμε κι άλλα» δήλωσε, στο Hawaii News Now, η ιδρυτής του OV Institute, Μαίρη Κρόουλι. «Το πρόβλημα με το πλαστικό είναι, απλά, ότι διαρκεί για πάντα. Άρα, αυτά τα δίχτυα εξακολουθούν να σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή έως ότου τα βγάλουμε από τους ωκεανούς» πρόσθεσε.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που περισυνελέγησαν θα μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια στο πλαίσιο του προγράμματος της Χονολουλού για ανάκτηση ενέργειας από απορρίμματα, η οποία θα πωληθεί στην Hawaiian Electric για να διανεμηθεί στους καταναλωτές.

 

Πλέον, προγραμματίζεται μια ακόμη μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού του ωκεανού το 2020, στην οποία θα χρησιμοποιηθούν 150 συσκευές ιχνηλάτησης. Κάθε μία κοστίζει περίπου 1.600 δολάρια, αλλά είναι χρήσιμες για την κατανόηση του πώς ταξιδεύουν και συγκεντρώνονται τα σκουπίδια.

 

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε περίπου 150 τόνους, φέτος» τόνισε η Κρόουλι. «Σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε του χρόνου αυτή την πολύ επιτυχημένη αποστολή, για περίοδο τριών μηνών», κατέληξε.


protoselida

Media

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα ΜΜΕ

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις…

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Ρεκόρ παραγωγής και παραδόσεων αυτοκινήτων σημείωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla το τρίτο τρίμηνο, αν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.