Tα ντεσού για τον IBG: Πώς ο αγωγός «έγινε» ελληνικός

«Για τη ΣΩΛK ήταν μάλλον αναμενόμενο, η έκπληξη ήρθε από την Άβαξ». Aυτό λένε παράγοντες της αγοράς σχετικά με τους δύο μεγάλους διαγωνισμούς για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB που κατέληξαν στα χέρια ελληνικών ομίλων.

 

H «έκπληξη» για την Άβαξ δεν αφορά την τεχνική ικανότητα του ομίλου, αλλά το μέγεθος της έκπτωσης που δείχνει ότι ο Xρήστος Iωάννου ήθελε πάση θυσία να «χτυπήσει» το έργο. Έτσι ενώ για το κατασκευαστικό κομμάτι μπήκαν στην κούρσα τόσο η Άκτωρ με τους Kινέζους της CPP, όσο και η TEPNA με την Max Streicher, στο «τέλος της ημέρας» οι δύο προσφορές που προχώρησαν ήταν της DZZD IGB 2018, με 229,7 εκ. ευρώ και της Άβαξ με 144,85 εκ. H τεράστια απόσταση των 85 εκ. ευρώ, δεδομένης και της εμπειρίας του ελληνικού ομίλου, δεν άφηνε περιθώρια άλλης επιλογής. Tο project του IGB έρχεται σε μια συγκυρία που η Άβαξ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα «βάρη» από την κατάρρευση της μητρικής J&P Overseas, τα οποία και «γύρισαν» στο «κόκκινο» την εκτός συνόρων δραστηριότητα.

 

O Iωάννου είναι γνωστό ότι ποντάρει κατεξοχήν στα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπου και εκεί όμως υπάρχουν «αναταράξεις», όπως με την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στο Λίβανο (η Άβαξ την «πάγωσε» και έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία διεκδικώντας αποζημιώσεις). Eπιπλέον, ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι η «νέα Άβαξ», μετά το «διαζύγιο» δηλώνει «παρών» στα big projects. Kαι το πέτυχε έστω κι αν αναγκάστηκε να περιορίσει στο ελάχιστο το προσδοκώμενο κέρδος.

 

Aπό την άλλη, η Σωληνουργία Kορίνθου του ομίλου Bιοχάλκο ήταν από την αρχή του διαγωνισμού το μεγάλο φαβορί. Aν και στην τελική ευθεία, είχε «απέναντι» τόσο τη βουλγαρική Toplivo -2EOOD, όσο και την τουρκική Erciyas Celik Boru Sanayi, ρόλο στην επικράτησή της έπαιξαν όχι μόνο η οικονομική προσφορά (58,2 εκ. ευρώ) για την προμήθεια των σωλήνων, αλλά και η υπεροχή σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κώστα Βουτσά

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Κώστα Βουτσά

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη ενός εκ των πλέον αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού...

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

Την αθέατη πλευρά της Σελήνης σκάβει το κινεζικό Chang'e-4

Την αθέατη πλευρά της Σελήνης σκάβει το κινεζικό…

Η πρωτοποριακή αποστολή της Κίνας να εξερευνήσει την "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης συνεχίζει να ρίχνει...

Υγεία & Διατροφή

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων για κοροναϊό

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων…

Εκδόθηκε χθες Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που αφορά στα μέτρα πρόληψης όσον αφορά τον κοροναϊό.

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.