Deal News Online

«Η Συμφωνία των Πρεσπών συνέπεια των ηγετικών ικανοτήτων Τσίπρα και Ζάεφ»

Ορόσημο για την επίλυση και άλλων διεθνών προβλημάτων παρουσιάζει την Συμφωνία των Πρεσπών αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξη του.

 

Πιο συγκεκριμένα  ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωασιατικές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξη του στο Radio Free Europe που μεταδίδεται στη σερβική, την κροατική και τη βοσνιακή γλώσσα.

 

Ο ίδιος κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες στη Σερβία, το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ηγεσιών της Ελλάδας και των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι η λύση των διμερών προβλημάτων δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Η Συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε πόσο σημαντική είναι η ηγετική ικανότητα των κυβερνώντων σε κάποια χώρα.

 

Η συμφωνία αυτή δεν επιβλήθηκε, δεν την πέτυχε ο διεθνής παράγοντας, αλλά είναι επίτευγμα των ηγετικών ικανοτήτων των πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρα και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι δύο ηγεσίες ανέλαβαν μεγάλο πολιτικό ρίσκο και πέτυχαν τον συμβιβασμό. Χρειάστηκε να επιδείξουν τόλμη οι πολιτικές ηγεσίες και τώρα πλέον θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα θετικά αποτελέσματα» ανέφερε ο Μάθιου Πάλμερ. Ειδικότερα για τα Σκόπια τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Μάθιου Πάλμερ επανέλαβε ότι οι πολιτικές ηγεσίες του Κοσόβου και της Σερβίας, όπως και οι εθνικοί ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τις ηγεσίες της Ελλάδας και των Σκοπίων, να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο κατανοώντας ότι έτσι εργάζονται για το συμφέρον των λαών τους.

 

«Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια των ηγετών, αλλά τη λύση θα πρέπει να την βρουν μόνοι τους. Αυτό το μάθημα εμείς διδαχθήκαμε από την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την περιοχή» επισήμανε ο Μάθιου Πάλμερ.

 

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ότι το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο. «Στην περιοχή έχουμε επενδύσει πολιτικά, αλλά και οικονομικά για να επιτευχθεί η σταθερότητα και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε» διεμήνυσε ο αναπληρωτής ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στη συνέντευξη του στο Radio Free Europe. Εκτίμησε δε ότι ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή είναι αποσταθεροποιητικός.

 

«Το όραμα των ΗΠΑ και της ΕΕ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι το ίδιο με αυτό που επιθυμεί η Ρωσία. Εμείς θέλουμε την σταθερότητα, την εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών, τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή. Η Ρωσία έχω την εντύπωση ότι επιθυμεί να παραμείνει η περιοχή διαιρεμένη, να υπάρχουν αστάθεια, εντάσεις και αντιπαραθέσεις» επισήμανε ο Πάλμερ και έφερε ως παράδειγμα την στάση της Μόσχας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις παρεμβάσεις στην πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ρωσία θα επιμείνει στις προσπάθειές της για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αντισταθούν, βοηθώντας τα θεσμικά όργανα εξουσίας των χωρών της περιοχής να δημιουργήσουν συνθήκες ομαλότητας.

 

 

 

 

 

 


Secret Money

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA

MOTOP OΪΛ: «Στα σκαριά» έκδοση ομολόγου στο XA…

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο «εξόδου» της Mότορ Όιλ στις αγορές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές...

Αθλητικά

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για αθλητισμό

Την αναστολή σειράς αθλητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει η Κοινή...

Τεχνολογία

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές εταιρειών κινητής σε σεισμόπληκτες περιοχές

Προσφορές ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE και WIND για τους συνδρομητές της στους δήμους που επλήγησαν από τον...

Τουρισμός

Περιζήτητη η Ελλάδα στους Βρετανούς τουρίστες

Περιζήτητη η Ελλάδα στους Βρετανούς τουρίστες

Για «μαζική αύξηση των κρατήσεων» σε ελληνικούς προορισμούς κάνει λόγο ο Τόμπι Κέλι, διευθύνων σύμβουλος...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.