Deal News Online

RSF: Να αθωωθούν οι δημοσιογράφοι που σατίρισαν τον Ερντογάν

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν τα δικαστήρια της κατεχόμενης από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειας Κύπρου, να αθωώσουν δύο Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους που κατηγορούνται για εξύβριση και δυσφήμιση του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινδυνεύοντας με φυλάκιση έως και πέντε χρόνων.

 

Το "έγκλημα" του διευθυντή της Afrika, Σενέρ Λεβέντ, και ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας, του Αλί Οσμάν Ταμπάκ, ειναι η δημοσίευση μιας γελοιογραφίας που δείχνει ένα αρχαιοελληνικό ανδρικό άγαλμα να ουρεί τον αρχηγό του τουρκικού κράτους.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των RSF, τη γελοιογραφία, που δημοσιοποιήθηκε αρχικά από χρήστες του διαδικτύου στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με την ευκαιρία μιας επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017, αναπαρήγαγε η Afrika συνοδεύοντάς την με το σχόλιο: «μέσα από ελληνικά μάτια».

 

Ο Λεβέντ και Αλί Οσμάν δικάζονται στην κατεχόμενη Λευκωσία για δυσφήμιση, προσβολή και «υποκίνηση σε μίσος εναντίον ξένου ηγέτη», ενώ η απόφαση θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Οι δύο δημοσιογράφοι απορρίπτουν τις κατηγορίες. Η συνήγορός τους, που θεωρεί πως οι διώξεις αυτές συνιστούν απειλή στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε στο AFP πως θα ζητήσει την απαλλαγή τους αύριο, μετά την πρόταση του εισαγγελέα.

 

«Ελπίζω πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αποτελέσει ντροπή για την κοινωνία μας», δήλωσε στο AFP ο Λεβέντ. «Καλούμε το δικαστήριο να αθωώσει τον Σενέρ Λεβέντ και τον Αλί Οσμάν Ταμπάκ επειδή το να τους κρίνει ένοχους θα ήταν ένα μεγάλο λάθος και θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα στα ΜΜΕ της βόρειας Κύπρου», γράφουν οι RSF.

 

Η διεθνής οργάνωση προστασίας της της ελευθερίας του Τύπου υπογραμμίζει πως έχουν ενταθεί οι πιέσεις στους δημοσιογράφους στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και όπου σταθμεύουν τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι στρατιώτες. Και μάλιστα «τη στιγμή που η Άγκυρα διατηρεί τεράστια πίεση στα τουρκικά ΜΜΕ», υπογραμμίζουν οι RSF.

 

Σημειώνεται ότι ο Λεβέντ διώκεται και για μια άλλη υπόθεση, για ένα άρθρο όπου επέκρινε, στις αρχές του 2018, την επίθεση της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία. Μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν σε βάρος της Afrika, Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν στην έδρα της εφημερίδας στην κατεχόμενη Λευκωσία.


World Business

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

PIMCO: Πώς κρίνει τις αποφάσεις της BoE

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα...

Secret Money

H προοπτική για  το brain gain από  την «άφιξη» Pfizer και άλλων κολοσσών

H προοπτική για το brain gain από…

Eλπίδα για επιστροφή ενός μέρους των Eλλήνων επιστημόνων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό στα...

Υγεία & Διατροφή

Γιατί τα παιδιά σιχαίνονται κουνουπίδια και μπρόκολα;

Γιατί τα παιδιά σιχαίνονται κουνουπίδια και μπρόκολα;

Πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες, αντιπαθούν τα λαχανικά της κατηγορίας Brassica, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και...

Περιβάλλον

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Τριάντα δισεκατομμύρια γόπες πετιούνται ετησίως στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γόπες στο περιβάλλον, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.