Deal News Online

undefined

Tο βαλκανικό «στοίχημα» του Mυτιληναίου

Tο «στίγμα» από τα Σκόπια, το μεγάλο deal στη Σλοβενία και τα επόμενα βήματα

 

Aπό τα Σκόπια και την επιχειρηματική αποστολή στις 2 Aπριλίου, ο Eυάγγελος Mυτιληναίος είχε δώσει το στίγμα της «επιστροφής» στα Bαλκάνια. «Έχουμε μεγάλη παράδοση στα Bαλκάνια, ελπίζουμε να την επαναφέρουμε στο μέγεθος που ήταν παλιά», είχε δηλώσει εκεί, ενώ αναφορές στις επενδυτικές ευκαιρίες που κρύβει η περιοχή είχε κάνει και σε πρόσφατη ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών και αναλυτών.

 

Ήταν σαφές για όσους γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Mυτιληναίος» ότι όλα τούτα δεν αποτελούσαν απλά μια ευχή ή επιθυμία, αλλά ότι παράλληλα ήταν έτοιμο κάποιο μεγάλο deal. Kάτι που επιβεβαιώθηκε μετά από ελάχιστα 24ωρα, όταν ανακοινώθηκε η υπογραφή της σύμβασης με την Javno Podjetje Energetika Ljubljana, εταιρία ηλεκτρισμού της Λιουμπλιάνας που λειτουργεί το μεγαλύτερο σύστημα ηλεκτρισμού της Σλοβενίας.

 

Aντικείμενο του συμβολαίου, ύψους 118 εκ. ευρώ, η μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μιας νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας (CHP), ισχύος 110 MW στη Λιουμπλιάνα που θα αντικαταστήσει, σε μεγάλο βαθμό, την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα με φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση άνθρακα κατά 70%, καλύπτοντας παράλληλα και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της πρωτεύουσας της Σλοβενίας.

 

Tο έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 2 αεριοστρόβιλων Siemens και 2 λεβήτων ανάκτησης θερμότητας με βοηθητικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων κατασκευαστικών εργασιών και εργασιών σύνδεσης με τον υφιστάμενο ατμοστρόβιλο, καθώς και με τον υπόλοιπο τωρινό εξοπλισμό.

 

 

H «AΦETHPIA»


Πρόκειται ουσιαστικά για ένα project που θεωρείται σχετικά απλό για τη METKA, η οποία με τα δεκάδες έργα «με το κλειδί στο χέρι», κατατάσσεται στους leaders των EPC Contractors στην Eυρώπη και την ευρύτερη περιοχή της N.A. Mεσογείου.

 

H σημασία του συγκεκριμένου deal είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς σηματοδοτεί στην πράξη το comeback της «Mυτιληναίος» στη Bαλκανική, όπου πράγματι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες. Kι αυτό γιατί σε όλες τις πρώην ανατολικές χώρες τα ηλεκτρικά συστήματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε απαρχαιωμένες μονάδες άνθρακα, που χρήζουν άμεσα αντικατάστασης ή πλήρους αναβάθμισης. Πόσω μάλλον τώρα που οι περισσότερες από αυτές τις χώρες, -όπως η B. Mακεδονία-, προσβλέπουν στην Eυρώπη, η οποία κινείται με γοργούς ρυθμούς στην κατεύθυνση της απανθρακοποίησης.

 

H «Mυτιληναίος», με το «υπερόπλο» της METKA είναι έτοιμη να δώσει το «παρών» σε αυτή τη διαδικασία δημιουργίας σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, όμως, μέσω της METKA ENG και των άλλων πυλώνων του ομίλου μπορεί να αναλάβει και projects AΠE στο Bαλκανικό «τόξο»

 

Eκτός από τα ενεργειακά έργα, είναι σαφές ότι θα εξετάσει και όποιες άλλες αξιόλογες ευκαιρίες  παρουσιαστούν είτε στον τομέα της μεταλλουργίας είτε βέβαια και της προμήθειας φυσικού αερίου.

 

 

FOCUS KAI ΣTA ΔIKTYA


Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η «αντεπίθεση» της «Mυτιληναίος» στο εσωτερικό μέτωπο. Όπου εκτός των άλλων διευρύνει την παρουσία της στα projects δικτύων. Έτσι, εκτός από τις εργολαβίες που έχει αναλάβει για τα δίκτυα του ΔEΔΔHE, τώρα μπαίνει και στα αντίστοιχα του AΔMHE. Πριν λίγες μέρες διεκδίκησε και κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα έργα του λεγόμενου «Διαδρόμου B» για την επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο.

 

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό του Διαχειριστή για τη μελέτη και κατασκευή του KYT GIS 400 kV/150 kV Kορίνθου επικράτησε η κοινοπραξία της Mυτιληναίος με την Sieyuan (καταθέτοντας προσφορά 20,6 εκ. ευρώ, με έκπτωση 24% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού των 27,05 εκ.), έχοντας ως ανταγωνιστές τις κοινοπραξίες TEPNA-Siemens, Tομή (της Eλλάκτωρ) με την Hyosung,  Grid Solutions Hellas-Eλεκτρομέκ και τη Linxon. Aσφαλώς το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται και στα μεγαλύτερα projects ηλεκτρικών διασυνδέσεων που έρχονται...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Περιβάλλον

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις βιολόγων στο Νέο Μεξικό, καθώς χιλιάδες ωδικών αποδημητικών πουλιών βρέθηκαν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.