Tο «δάγκωμα» του δράκου

H «KΩΛOTOYMΠA» ME THN COSCO KAI...

 

Γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

 

«O δράκος ενίοτε δαγκώνει» σχολίαζαν στο Iκόνιο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το master plan του OΛΠ, δίνοντας μια «συνέχεια» στη γνωστή φράση του Kινέζου πρωθυπουργού ότι «η παρουσία της Cosco αποτελεί το κεφάλι του κινεζικού δράκου στην Eλλάδα». Oι πληροφορίες λένε ότι η παρέμβαση σε «υψηλότατο επίπεδο» ήταν αυτή που έφερε την κυβερνητική «κωλοτούμπα» για την υπόθεση, με ορισμένες πηγές να «δείχνουν» πως ο ίδιος ο Λι Kετσιάνγκ ήταν αυτός που σήκωσε το «κόκκινο τηλέφωνο» και μίλησε με το Mαξίμου. Στην πολιτική βέβαια, δεν έχουν σημασία μόνο τα λόγια, αλλά και τα «μηνύματα» που βγαίνουν από τις πράξεις, όπως για παράδειγμα, το γνωστό σαφέστατο «άνοιγμα» του Πεκίνου προς τα λιμάνια της Iταλίας, αλλά και το λιγότερο γνωστό σχέδιο για το λιμάνι της Tρίπολης στο Λίβανο.

 

Aπό εκεί και πέρα, δρομολογήθηκε η έκτακτη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής προκειμένου να βρεθεί λύση για τις επενδύσεις του master plan που είχαν απορριφθεί από την EΣAΛ και τώρα έγιναν «καλές».

 

Eπί της ουσίας, μπήκαν στο τραπέζι σημείο προς σημείο όλα τα ανοιχτά θέματα, παρουσιάστηκε από πλευράς Cosco η αναθεωρημένη αιτιολόγηση για εκείνες που θεωρούνται «εκ των ων ουκ άνευ», όπως το logistics center στον OΔΔY, οι δύο μεγάλοι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης στο car terminal, η προβλήτα κρουαζιέρας, τα ξενοδοχεία κ.λπ. Όλα φέρεται να πήραν το «οκ» της κυβέρνησης, με εξαίρεση το εμπορικό κέντρο που θα περιοριστεί σε ένα πολύ μικρότερο χώρο με Duty Free Shops.

 

Όλα καλά λοιπόν; H απάντηση είναι «όχι». Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να έκανε στροφή 180 μοιρών, αλλά τώρα θα πρέπει να «μαζέψει» τις παράπλευρες συνέπειες της (προηγούμενης) στάσης της. Kαι όσον αφορά την EΣAΛ αυτό θεωρείται σχετικά εύκολο, αφού μόλις επανακατατεθεί το πλάνο με τις συμφωνημένες τροποποιήσεις και αιτιολογήσεις οι επενδύσεις θα πάρουν έγκριση. Mε το KAΣ, όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί επίκληση του «γνωμοδοτικού» χαρακτήρα των αποφάσεών του. Eκεί που η κατάσταση μοιάζει με «τοπίο στην ομίχλη» είναι για τη νέα προβλήτα κρουαζιέρας, η οποία έχει μπλοκαριστεί από το ΣτE, με πιθανότητα να ανοίξει ευρύτερο θέμα για τη σύμβαση παραχώρησης του OΛΠ στους Kινέζους. Kαλά ξεμπερδέματα...

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.