Κατρούγκαλος: Θέλουμε μια χώρα-παράδειγμα και πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή μας

Τη βούληση της Ελλάδας να είναι "μία χώρα-παράδειγμα και πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή μας, σ' αυτό το τρίγωνο της αστάθειας, που έχει ως κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία" με εργαλείο και τη θρησκευτική/εκκλησιαστική διπλωματία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη διημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, για την "Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας".

 

Ο κ. Κατρούγκαλος εστιάζοντας στη σημασία που έχει σήμερα το στοιχείο της ταυτότητας στους λαούς, σε σημείο μάλιστα να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό για τη χάραξη της πολιτικής πολλών κρατών, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία που είχε στην Ελλάδα η Ορθοδοξία για τον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας και η συμμετοχή της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους, όπως και στο μεγάλο αγώνα της Αντίστασης όπου η συμμετοχή, ειδικά του λαϊκού κλήρου, ήταν σημαντική.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η ελληνική Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη σημαντική πολιτιστική και θρησκευτική παρουσία, τον συνδυασμό της οικουμενικότητας της ελληνικής Ορθοδοξίας, την παρουσία των Πατριαρχείων ως ιστορικών φάρων πολιτισμού στην περιοχή μας καθώς και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, προσπαθεί να αναπτύξει εργαλεία διαθρησκειακού διαλόγου ως τμήματα της ήπιας διπλωματίας που θέλουμε να αναδείξουμε.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των προσπαθειών πολυμερούς διπλωματίας, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς για την οργάνωση διάσκεψης διαθρησκειακού διαλόγου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των χριστιανικών, κυρίως μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή. "Στην ίδια κατεύθυνση", υπογράμμισε, "πρόκειται να συνεχίσουμε, προσπαθώντας να είμαστε, όπως ανέφερε και στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, όχι απλώς χώρα-πυλώνας σταθερότητας, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας". Για τον λόγο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος συνεχάρη τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη, επισημαίνοντας ότι η διημερίδα θα διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

Ο κορωνοϊός πλήττει και τη Microsoft

Ο κορωνοϊός πλήττει και τη Microsoft

Αρνητικά θα επηρεαστούν τα έσοδα της Microsoft από τα Windows και τους προσωπικούς υπολογιστές Surface,...

Υγεία & Διατροφή

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων για κοροναϊό

Τι περιλαμβάνει η ΠΝΠ με τη λήψη μέτρων…

Εκδόθηκε χθες Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που αφορά στα μέτρα πρόληψης όσον αφορά τον κοροναϊό.

Τουρισμός

Μαγιόρκα-Ίμπιζα: Αντιδράσεις για μέτρα κατά αλκοόλ

Μαγιόρκα-Ίμπιζα: Αντιδράσεις για μέτρα κατά αλκοόλ

Τα δημοφιλή σημεία διακοπών στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας ανακοίνωσαν πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.