Deal News Online

undefined

Νέα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας

Τρία νέα εγγυοδοτικά προγράμματα για την στήριξη των υγιών επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν κεφάλαια κίνησης και να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

Εντός του Σεπτεμβρίου 2011, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) φέρνει τα εξής τρία νέα εγγυοδοτικά προϊόντα:

 

- Το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε προγράμματα του Υπουργείου, όπως πχ. η «μεταποίηση» και η «εξωστρέφεια». Αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 2.500 επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης διάρκειας έως 2 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 μηνών, με σκοπό την υλοποίηση και κυρίως την έναρξη ή ολοκλήρωση επενδυτικού σχεδίου. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου ανά επιχείρηση θα ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.

 

- Το εγγυοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων κατά τις εμπορικές συναλλαγές με τη παροχή εγγυήσεων σε εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Επιλέξιμες θα είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

 

Ακόμη, παρατείνεται έως το τέλος του 2012 η ισχύς του εγγυοδοτικού προϊόντος του ΕΤΕΑΝ «Εγγύηση χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών». Το προϊόν καλύπτει βραχυπρόθεσμες ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων, με σκοπό την παραγωγή προς πώληση προϊόντων και υπηρεσιών με την χρήση μακροπρόθεσμων δανείων διάρκειας 6 ετών (με περίοδο χάριτος 2 ετών). Σε διάστημα 12 μηνών έχουν εγκριθεί νέα δάνεια ύψους 102 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 1.560 επιχειρήσεις και έχουν επωφεληθεί όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, πλην του πρωτογενούς τομέα, με το μέσο όρο του εγγυημένου δανείου να κυμαίνεται στις 65.000 ευρώ.

 

Ο υπουργός έκανε αναφέρθηκε και στα επενδυτικά δάνεια:

 

- «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» του ΕΤΕΑΝ, προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ για χαμηλότοκα δάνεια εντός ή εκτός επενδυτικού νόμου. Η συνεισφορά από το ΕΣΠΑ ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 460 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά στην ελληνική αγορά θα διατεθούν 1,2 δισ ευρώ. Έναρξη λειτουργίας: 20 Ιουλίου 2011.

 

- «Ταμείο Εξοικονομώ κατ' οίκον» για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Παρέχει άτοκα δάνεια και επιχορήγηση δανείου από 15% έως 35%. Με συνδρομή του ΕΣΠΑ 396 εκατ. ευρώ, θα διαθέσει στην Ελληνική αγορά περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 600 εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείων, ενώ μέρος των 200 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί με τη μορφή επιχορήγησης του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.

 

- «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» (προϋπολογισμού 105 εκ ευρώ). Παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις σε αλιευτικά σκάφη, υδατοκαλλιέργεια, ιχθυοκαλλιέργεια και σε επιχειρήσεις μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων κλπ.

 

- «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» (προϋπολογισμού 450 εκ ευρώ). Παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα - έχει υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Τέλος ανέφερε ότι ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα μέσω του Ο.Α.Ε.Π. (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων), προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ και για διάστημα μέχρι 4 μήνες. Τα χρηματοδοτούμενα μέσω τραπεζών δάνεια δεν θα έχουν κανένα άλλο προαπαιτούμενο παρά την ασφάλιση τους στον Ο.Α.Ε.Π, χωρίς να χρειάζονται άλλες εγγυήσεις. Το προϊόν αναμένεται να είναι έτοιμο σε ένα μήνα, προσφέροντας ουσιαστικά σημαντικό κεφάλαιο ως προχρηματοδότηση των εξωστρεφών επιχειρήσεων.

 

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το εξης:Ένας εξαγωγέας εξάγει σε πελάτη του εξωτερικού με πίστωση. Για λόγους εξασφάλισης ασφαλίζει την απαίτησή του από τον πελάτη του στον Ο.Α.Ε.Π. Ο Ο.Α.Ε.Π, αφού προβεί σε έλεγχο του επιχειρηματικού κινδύνου, καλύπτει ασφαλιστικά έως 80% την απαίτηση έναντι προμήθειας. Ο εξαγωγέας έχοντας το ασφαλιστήριο του Ο.Α.Ε.Π πηγαίνει σε συμβεβλημένη τράπεζα και λαμβάνει δάνειο ισόποσο προς την εγκεκριμένο από τον Ο.Α.Ε.Π ποσό. Η τράπεζα χορηγεί το δάνειο με ευνοϊκό επιτόκιο που έχει προσυμφωνηθεί μεταξύ αυτής και του Ο.Α.Ε.Π.


World Business

Στα 1,71 δισ. δολάρια της κέρδη της UBS

Στα 1,71 δισ. δολάρια της κέρδη της UBS…

Καθαρά κέρδη 1,71 δισ. δολάρια είχε η UBS το τέταρτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη διαχειρίστρια πλούτου...

Τεχνολογία

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού…

Μια επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε το Ίδρυμα Vodafone, προσδοκώντας στην επέκταση των ψηφιακών...

Περιβάλλον

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η ΕΚΤ ετοιμάζει κέντρο για την κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δημιουργήσει ένα κέντρο για την κλιματική αλλαγή, ενοποιώντας τις...

Τουρισμός

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος Μυτιλήνης

Τουριστικό φορέα για τη Λέσβο ζητά ο δήμος…

Ο δήμος Μυτιλήνης ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την δημιουργία επίσημου αυτόνομου φορέα τουρισμού ως όπλου σχεδιασμού και...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.