Deal News Online

undefined

Γλίτωσε την κατάσχεση ο Βωβός στο Βοτανικό

Τα ραντεβού με Παπακωνσταντίνου, Καμίνη, οι υποσχέσεις και η λύση των τραπεζών

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατανοεί καλύτερα τα θέματα της αγοράς από ότι η κ. Μπιρμπίλη


Σε ένα αγώνα δρόμου με πολλές κατευθύνσεις, επιδίδεται το τελευταίο καιρό ο Μπάμπης Βωβός. Από την έδρα του κατασκευαστικού του ομίλου στο Μαρούσι, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στον Δήμο Αθηναίων, στις Τράπεζες και στα δικαστήρια για να γλιτώσει από κατάσχεση ένα ακίνητό του στο Βοτανικό. Αυτή η τελευταία περίπτωση ήταν και η πλέον επείγουσα για τον Μπάμπη Βωβό, καθώς βρετανική εταιρεία, λόγω χρεών του ομίλου προς αυτήν, είχε κινήσει την διαδικασία του πλειστηριασμού για ακίνητο στο Βοτανικό.

 

Η διαδικασία του δημόσιου πλειστηριασμού είχε οριστεί για τις 27 Ιουλίου με τιμή εκκίνησης του ακινήτου 34 εκατ. ευρώ και οι όποιες διαπραγματεύσεις είχαν γίνει στο παρελθόν με την εταιρεία δεν είχαν αποφέρει καρπούς. Φαίνεται όμως ότι η θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Βοτανικού άλλαξε τα δεδομένα.

 

Οι Βρετανοί πήραν την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ο πλειστηριασμός σταμάτησε. «Ουδέν πρόβλημα» ήταν η απάντηση της διοίκησης της εταιρείας.

 

Για πόσο καιρό όμως; Θα τα καταφέρει ο Μπάμπης Βωβός να είναι συνεπής και να απελευθερωθεί από τη θηλιά των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλός του τον τελευταίο χρόνο, τα οποία τον έφεραν σε πολύ δυσμενή θέση, από την οποία δεν μπόρεσε να ξεφύγει παρά την μείωση του προσωπικού και των δαπανών στις οποίες προχώρησε; Κύκλοι της αγοράς φαίνεται ότι βλέπουν να έρχεται η λύση.

 

Συνηγορεί σ' αυτό η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει τον τελευταίο καιρό ο Μπάμπης Βωβός, ακολουθώντας την παλιά και προσφιλή του μέθοδο της face to face πίεσης των κυβερνητικών στελεχών. Πρώτος «σταθμός» ήταν το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Δεν είχε προλάβει καλά – καλά να ενημερωθεί για τις υποθέσεις του υπουργείου του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και δέχτηκε την επίσκεψη του Μπάμπη Βωβού. Το αίτημα γνωστό. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος, που θα ξεμπλοκάρει ουσιαστικά τις εργασίες για το εμπορικό κέντρο που θέλει να φτιάξει στον Βοτανικό και από το οποίο, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα εξαρτάται ακόμα και αυτό το μέλλον του ομίλου του.

 

Φαίνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει το θέμα, αφού πλέον ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της διπλής Ανάπλασης, γι' αυτό ο Μπάμπης Βωβός είπε ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου κατανοεί καλύτερα τα θέματα της αγοράς από ό,τι η κ. Μπιρμπίλη». Σύμφωνα με τον κ. Βωβό, η διαδικασία της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

 

Ο αγώνας δρόμου συνεχίστηκε με προορισμό το δημαρχείο. Το περασμένο Σάββατο, ο Μπάμπης Βωβός επισκέφθηκε τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, η στάση του οποίου στο θέμα της διπλής Ανάπλασης δεν ήταν ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τον κ. Βωβό η στάση του κ. Καμίνη ήταν θετική, αφού συμφώνησε με το έργο και θα περιμένει τις προτάσεις της εταιρείας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Το παζάρι με τις τράπεζες

 

Το θετικό αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο Μπάμπης Βωβός με τον υπουργό Περιβάλλοντος και τον δήμαρχο Αθηναίων, αποτέλεσαν και τα νέα όπλα για το παζάρι με τις τράπεζες, για την αναδιάρθρωση συνολικά του δανεισμού της εταιρείας και για ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης του ομίλου.

 

Η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού έχει βραχυπρόθεσμο δανεισμό 203 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμο πάνω περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση διαρκεί εδώ και πολύ καιρό. Φαίνεται όμως ότι η εξέλιξη με το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, έπαιξε καταλυτικό ρόλο, αφού σύμφωνα με τον κ. Βωβό, οι τράπεζες έδειξαν κατανόηση.

 

Ήταν άλλωστε πολύ... φιλικές προς τον κ. Βωβό τον τελευταίο καιρό, καθώς αποφάσισαν να παρατείνουν τις δανειακές συμβάσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Βέβαια υπήρξε και άλλο ένα θετικό στοιχείο που επιτρέπει στην εταιρεία την διαπραγμάτευση σε νέα βάση με τις πιστώτριες τράπεζες.

Η εταιρεία είχε κέρδη το α'τρίμηνο 22,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις ζημιές 3,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, ενώ προχώρησε και σε αναπροσαρμογή της αξίας του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών ακινήτων του, μετά το φιάσκο του 2010, όταν πούλησε σε πολύ χαμηλές τιμές ορισμένα ακίνητα, χάνοντας περίπου 7 εκατ. ευρώ, αντί να κερδίσει. Από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, θα κριθεί και αν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ, που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη γενική συνέλευση.

 

Απομακρύνεται ο στρατηγικός επενδυτής

 

Τα κέρδη του τριμήνου για τον Μπάμπη Βωβό βέβαια δεν καλύπτουν τις πολύ μεγάλες ζημιές που κατέγραψε ο όμιλος το 2010, οι οποίες ανήλθαν στα 274 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων όμως οφείλεται σε αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας.

 

Επειδή όμως ο όμιλος εμφάνισε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, ο Μπάμπης Βωβός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία μέσω μετατρέψιμου κοινοπρακτικού δανείου.

 

Οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Βωβό να έχει κάνει επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και αμερικανικό fund, όπως είχε αποκαλύψει η Deal. Φαίνεται όμως ότι οι τελευταίες εξελίξεις, και η κατανόηση, σύμφωνα με τον ίδιο, που υπάρχει από τις τράπεζες για μια συνολική λύση, αλλάζουν τα σχέδια του Μπάμπη Βωβού και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απομακρύνουν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.


World Business

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: «Βουτιά»-ρεκόρ 31,4% της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο…

Κατά 31,4% συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 73...

Media

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη για τo φυσικό αέριο με την Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη…

Στα ελληνοτουρκικά εστιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην «υποχώρηση» της Τουρκίας, το ρόλο της...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Περιβάλλον

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Ανατολική Θεσσαλονίκη: 8% αύξηση ανακύκλωσης το 8μηνο

Σημαντική αύξηση, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά σημείωσαν οι δήμοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.