Deal News Online

undefined

Αποζημιώσεις- μαμούθ διεκδικεί ο Πετζετάκις

Τεράστιες οι ευθύνες για τους Ελβετούς της Javes. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης

 

Η νέα διοίκηση κατηγορεί τους εκπροσώπους του fund για απάτη και παραπλάνηση


Η ώρα απόδοσης ευθυνών για την περιπέτεια στην οποία έχει περιέλθει η βιομηχανία «Πετζετάκις» έφτασε. Οι εξελίξεις στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης- την πρώτη υπό τη νέα διοίκηση-, όπως αποκαλύπτει η «Deal», ήταν ραγδαίες, αφού η γενική συνέλευση έθεσε θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων από το ελβετικό fund Javes Services Inc.

 

Συγκεκριμένα όπως τονίζεται στα πρακτικά της συνεδρίασης η γενική συνέλευση δεν απήλλαξε από κάθε ευθύνη αποζημιώσεώς τους εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Γεώργιο Λαγουράνη, τον μέχρι πρότινος Ελβετό διευθύνοντα σύμβουλο, Alex Reinhart και τους Dr. Remi- Felix Notter, Βασίλειο Κουσίδη, Δημήτρη Βερναδάκη και Σπύρίδωνα Δοντά, τους οποίους και θεωρεί βασικά και ποινικά υπεύθυνους για την πρόκληση ζημιών στην εταιρεία.

 

Η νέα διοίκηση της εισηγμένης, με επικεφαλής τον ιδρυτή της βιομηχανίας, Γιώργο Πετζετάκι υποστηρίζει πως οι Ελβετοί με μια σειρά πράξεων και παραλείψεών τους ζημίωσαν την επιχείρηση και ήδη έχουν αναθέσει την υπόθεση σε δικηγορικά γραφεία της Ελλάδος και του εξωτερικού προκειμένου να κινηθούν νομικά εναντίον τους διεκδικώντας τις ανάλογες χρηματικές αποζημιώσεις.

 

Τα χρήματα ύψους 25 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί ότι θα εισρεύσουν από το fund προς την «Πετζετάκις» για να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να συνεχίσει η εταιρεία απρόσκοπτα τη λειτουργία της και το επενδυτικό της πρόγραμμα, δεν ήρθαν ποτέ.

 

Οι προσδοκίες που δημιουργούσαν κάθε φορά οι εκπρόσωποι του Javes με ανακοινώσεις ότι είναι θέμα χρόνου η χρηματοδότηση, διαψεύδονταν σχεδόν αμέσως. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να υποστεί τεράστιες θετικές και αποθετικές ζημίες τόσο ως προς τα οικονομικά της αποτελέσματα, όσο και ως προς την εμπορική της φήμη και αξιοπιστία. Οι ποινικές ευθύνες που βαρύνουν τους Ελβετούς είναι τεράστιες.

 

Γι' αυτό και οι μέτοχοι, έχοντας στο πλευρό τους και τους ομολογιούχους, έχουν ήδη ξεκινήσει τη δικαστική διαδικασία εναντίον τους με τις κατηγορίες της απάτης, της παραπλάνησης και της πρόκλησης μεγάλης οικονομικής ζημίας στον όμιλο μέσω στρατηγικών διοικητικών επιλογών τους. Η νέα διοίκηση θεωρεί για παράδειγμα τους Ελβετούς υπεύθυνους και για την απαξίωση της θυγατρικής του ομίλου στη Νότια Αφρική, που είναι μία από τις καλύτερες του χαρτοφυλακίου της «Πετζετάκις» και η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται χωρίς αιτία εκτός λειτουργίας.

 

Αυτή τη στιγμή νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι μελετούν εξονυχιστικά τους φακέλους της εταιρείας «ξεσκονίζοντας» τους ισολογισμούς της για να διαπιστώσουν το μέγεθος των απωλειών. Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δυσθεώρητο ποσό, το οποίο επηρέασε δυσμενώς την πορεία της εταιρείας και την οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο.

 

Οι Ελβετοί με επικεφαλής τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της Πετζετάκις, Alex Reinhart είχαν παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2010 στα γραφεία του ελληνικού ομίλου και δεσμεύτηκαν ότι διαθέτουν ένα ικανό ποσό χρημάτων, ύψους 300 εκατ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσουν το project "Πετζετάκις" και να ενισχύσουν τα κεφάλαια της εταιρείας.

 

Ο μόνος όρος που έθεσαν ήταν να αναλάβουν το management, όπερ και εγένετο. Μάλιστα, είχαν παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν τα λεγόμενά τους και ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο fund και ο βασικός μέτοχος πείστηκε να παραχωρήσει τη διοίκηση. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο... αυλάκι.

 

Οι Ελβετοί έμειναν μόνο στα λόγια και τα «φρέσκα» κεφάλαια ουδέποτε μπήκαν στα ταμεία.

 

Η αποχώρηση


Εδώ και έναν μήνα περίπου οι Ελβετοί έχουν αποχωρήσει από το management της εταιρείας, μετά από απαίτηση του Γιώργου Πετζετάκι και των υπόλοιπων μετόχων. Αν και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήθελαν να φύγουν από τη θέση τους, επιμένοντας πως η χρηματοδότηση από την Javes Services είναι θέμα χρόνου, τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν λόγω των έντονων αντιδράσεων και πιέσεων που τους ασκήθηκαν, ενώ αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Σώματος.

 

Στο νέο ΔΣ συμμετέχουν οι κ.κ Γιώργος Πετζετάκις, Χ. Λαμπρόπουλος, Νικόλαος- Στέφανος Τζελάς, Ι. Στασινόπουλος του Νικολάου, Γ. Παπαγεωργαντάς, ενώ ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη εξελέγησαν οι κ. κ. Ι. Μεϊντάνης και Γ. Βλάχος. Υπό το νέο διοικητικό σχήμα, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί, είναι η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου βιωσιμότητας της εταιρείας, κάτι το οποίο έχει ανατεθεί σε ειδικό σύμβουλο ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου.

 

Ένας από τους πρώτους στόχους τους είναι να ξεκινήσει και πάλι η θυγατρική του ομίλου στη Νότια Αφρική και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της επιχείρησης με την ανεύρεση και νέου χρηματοδότη.

 

Έντεκα παραγωγικές μονάδες σε 6 χώρες


Ο Όμιλος Πετζετάκις, ο οποίος ιδρύθηκε το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι, είναι ένας από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους παραγωγούς συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων σωλήνων παγκοσμίως, ο οποίος απασχολεί σήμερα περισσότερα από 1.500 άτομα.

 

Η παγκόσμια παρουσία του υποστηρίζεται από έντεκα παραγωγικές μονάδες σε έξι χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο θυγατρικών εταιριών και αποκλειστικών αντιπροσώπων το οποίο εκτείνεται σε Ευρώπη, Αμερική και στη Μέση Ανατολή. Η προϊόντική του γκάμα περιλαμβάνει: 1) Συστήματα σκληρών σωλήνων από PVC, PE (πολυαιθυλένιο) και PP (πολυπροπυλένιο) τα οποία χρησιμοποιούνται στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, στη μεταφορά φυσικού αερίου, στα συστήματα αποχέτευσης, στις οικοδομικές εφαρμογές καθώς και στην εξόρυξη μετάλλων και 2) Εύκαμπτοι σωλήνες από PVC και PU (πολυουρεθάνη), ενισχυμένοι με ατσάλι ή με πλαστικά συνθετικά τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες βιομηχανικές, γεωργικές και οικιακές εφαρμογές.


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Secret Money

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η παράταση

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η…

Eξελίξεις στο μέτωπο EΛΛAKTΩP, με την αναβολή της έκτακτης γ.σ. της Reds (προγραμματισμένη για την...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.