Deal News Online

undefined

Μόνο προγραμματισμένες εφημερίες στο Ρέθυμνο

Για εμπαιγμό της κοινωνίας και των γιατρών από τα αρμόδια για τη λειτουργία του Νοσοκομείου υπουργεία, κάνουν λόγο τα μέλη της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και για το λόγο αυτό αποφάσισαν το Νοσοκομείο Ρεθύμνου να εφημερεύει μόνο κατά τις προγραμματισμένες εφημερίες του και όχι άλλες ημέρες.

 

Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για την υπερωριακή τους εργασία εδώ και μήνες, ενώ δεν λαμβάνουν αμοιβή για τις επιπλέον εφημερίες που πραγματοποιούν. Αποτέλεσμα αυτού, από την αρχή του νέου έτους, οι γιατροί του ΕΣΥ-μέλη της Ένωσης να μην εργάζονται υπερωριακά ούτε να κάνουν εφημερίες, κάτι που οδηγεί στην υπολειτουργία του νοσοκομείου. Θα εκτελούνται μόνο οι εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο, δηλαδή 5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας ή 6 ενεργείς. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: ΜΕΘ ώς τις 18 Ιανουαρίου, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ώς τις 24 Ιανουαρίου, Παθολογική ώς τις 24 Ιανουαρίου, Ορθοπεδική ώς τις 24, Μικροβιολογικό ώς τις 18, Αξονικός ώς τις 18, Χειρουργική ώς τις 18 κ.λπ.

 

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, θα ενημερωθεί το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των ασθενών στα Νοσοκομεία Α' Ζώνης μετά την εξάντληση του ορίου εφημέρευσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς και οι κάτοικοι και η θεσμική ηγεσία του νομού.

 

«Κανείς από μας δεν είναι στο ΕΣΥ για επαιτεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφημερεύουν για να καλύπτουν τις επείγουσες ανάγκες των ασθενών. Εφημερεύουν, επίσης, γιατί δεν επιβιώνουν με το μισθό πείνας που πληρώνει το ΕΣΥ και τα χρήματα αυτά συμπληρώνουν το λειψό εισόδημά τους. Η υπουργική απόφαση για τις εφημερίες και η επιβολή της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις και στην υγεία, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα οδηγήσουν πολλά νοσοκομεία σε οριστική κατάρρευση. Αυτήν την περίοδο και το αμέσως επόμενο διάστημα δίνεται η πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωση της δημόσιας υγείας και το Νοσοκομείο μας. Εφημερεύουμε τέσσερις μήνες χωρίς να γνωρίζουμε αν θα πληρωθούμε. Εφημερεύουμε για να μην αφήσουμε τους ασθενείς μας στη μοίρα τους. Τώρα μάθαμε. Δεν θα πληρωθούμε και θα πρέπει να καταφύγουμε σε δικαστική διεκδίκηση για τις ήδη εκτελεσθείσες εφημερίες. Άλλη μία φορά τα ξενύχτια μας γίνονται θύματα χυδαίας εκμετάλλευσης από την πολιτική του υπουργείου Υγείας», αναφέρουν οι γιατροί της Ένωσης.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Σαραντόπουλος, διοικητικός διοικητής του Νοσοκομείου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως σήμερα το Νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά παρά τις μεγάλες ελλείψεις που έχει κυρίως σε προσωπικό των μονάδων της Παθολογικής και Χειρουργικής. «Πρέπει όμως να γίνουν από κάθε πλευρά όλα τα απαραίτητα για να μην αισθανθεί η ρεθυμνιώτικη κοινωνία ανασφάλεια στα θέματα υγείας», επισημαίνει.

 

«Η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου κινδυνεύει να εξαφανισθεί... να μειωθούν οι εφημερίες σε βαθμό επικίνδυνο, αν μέσα σε ένα μήνα δεν έχουν λυθεί ζητήματα ζωτικής σημασίας για το Νοσοκομείο, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, κ. Μικρούλης. «Οι 6 εφημερίες που ορίζει ο νέος νόμος για κάθε γιατρό μέσα στο μήνα δεν φτάνουν να καλύψουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου σε συνάρτηση με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προβλήματα υπάρχουν και δυστυχώς συνέχεια υπολειπόμαστε με βάση τις απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά και των καιρών, άσχετα εάν εμείς προσπαθούμε από την πλευράς μας ως γιατροί και λειτουργοί να υπάρχει βελτίωση. Δυστυχώς, οι βελτιώσεις μας, όμως, δεν είναι αντίστοιχες των προσδοκιών του κόσμου. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, όλα είναι υπό αίρεση, μεταξύ αυτών και η στελέχωση με προσωπικό κυρίως. Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αφορούν κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, πρόβλημα χώρου αλλά και θέματα οργάνωσης και ποιότητας των υπηρεσιών», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νοσοκομείο πρέπει να μείνει ανοιχτό.

 

Σύμφωνα με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση με όλα όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού κάτι που ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ασπάζεται τονίζοντας ότι «Από Ιανουάριο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αλλά να είναι όλοι οι κάτοικοι του νομού σίγουροι πως υπάρχει διάθεση να το παλέψουμε, να μην κλείσει το νοσοκομείο ούτε να επιτρέψουμε στη μιζέρια να σκοτεινιάσει το λειτούργημά μας».

 

Η Ένωση καλεί όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα για τη δημόσια υγεία στο νομό, αλλά και κάθε μεμονωμένο κάτοικο που αγωνιά για το μέλλον της υγείας του. «Ενωμένοι και αποφασισμένοι να απαιτήσουμε σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας αυτά που μας ανήκουν. Αυτές οι ώρες είναι ιστορικές. Κρινόμαστε όλοι και αν φανούμε ανάξιοι των περιστάσεων η κοινωνία θα μας ξεπεράσει», καταλήγει η ανακοίνωση.


Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.