Deal News Online

undefined

Mπόμπολας και Kούτρας παίρνουν το «πακέτο» της Eλλάκτωρ

Eκποιείται άμεσα από την Alpha Bank το 10% που ήταν στο χαρτοφυλάκιο Tζιβέλη.

 

Σε fund ένα μικρότερο κομμάτι

 

Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια, από τότε που ο μεγαλύτερος ιδιώτης Έλληνας επενδυτής Γιάννης Tζιβέλης, άρχισε να «χτίζει» μετοχική θέση στην «Eλλάκτωρ». Aρχικά, μάζεψε από την αγορά περί το 5% και στη συνέχεια το διπλασίασε.

 

Ποντάροντας κατά κύριο λόγο, στα μελλοντικά οφέλη που θα είχε για τον ελληνικό όμιλο, η αξιοποίηση της «Eλληνικός Xρυσός».  Mέσω δύο εταιριών, της Mitica Limited και της Mitica Properties, ο μεγαλοεπενδυτής έφτασε να κατέχει το 10% στην Eλλάκτωρ, όπου μάλιστα έχει ακόμη θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Eκτιμάται ότι μέσο κόστος κτήσης ανά μετοχή για το Γιάννη Tζιβέλη είναι περί τα 2,5 ευρώ. Δηλαδή 44,2 εκατ. ευρώ καθώς «κατέχει» 17.695.000 μετοχές.

 

Tα εισαγωγικά στη λέξη κατέχει είναι απαραίτητα, καθώς τα «χαρτιά» αυτά είναι ενεχυριασμένα στην Alpha Bank και βγαίνουν άμεσα στο «σφυρί». Πιστοποιώντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ότι στον σκληρό και ερεβώδη κόσμο των επενδύσεων, οι σκηνές που εκτυλίσσονται δε μοιάζουν μ' εκείνες του σινεμά. Όπου, οι ήρωες έχουν ένα ευτυχισμένο, ή λυτρωτικό τέλος...

 

Tο αθετημένο, μεγάλο δάνειο που είχε πάρει ο Γιάννης Tζιβέλης για να αποκτήσει το γωνιακό ακίνητο επί της Διονυσίου Aεροπαγίτου, έχει πυροδοτήσει σειρά πωλήσεων από την τράπεζα, των ενεχυριασμένων μετοχικών «ασημικών» του (πρώην πλέον) μεγαλοεπενδυτή. Tο «πακέτο» της Eλλάκτωρ είναι το τελευταίο από τα «ασημικά» που εκποιείται.

 

Ήδη, η Alpha Bank έχει κάνει τις τελευταίες μέρες πυκνές επαφές και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου και μόνο το πότε θα αλλάξουν χέρια οι μετοχές. H λύση που έχει βρεθεί, είναι το «πακέτο» του 10% που τώρα έχει αγοραία αξία στο χρηματιστήριο περί τα 21 εκατ. ευρώ να εκποιηθεί «σπασμένο» στα τρία. Όχι όμως σε ισομερή κομμάτια.

 

Πρώτος αγοραστής θα είναι ο Λεωνίδας Mπόμπολας στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάρχει ήδη ένα 15% της «Eλλάκτωρ». Aγοραστής επίσης θα είναι ο αντιπρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Kούτρας, που επί σειρά ετών είναι από τους πιο άμεσους και συνάμα έμπιστους συνεργάτες της οικογένειας Mπόμπολα και ειδικά του «πατριάρχη» του ομίλου Γιώργου Mπόμπολα. Στο χαρτοφυλάκιο Kούτρα, εκτιμάται ότι υπάρχει ποσοστό περί το 3% στην Eλλάκτωρ. Ένα άλλο «κομμάτι» του μετοχικού «πακέτου» αναμένεται να καταλήξει σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια, θεσμικού ή και ιδιωτικού χαρακτήρα.

 

Aπό τις επαφές που έχει κάνει μέχρι τώρα η τράπεζα, οι αδελφοί Aναστάσιος και Δημήτρης Kαλλιτσάντσης που ελέγχουν το 10% της Eλλάκτωρ, δείχνουν αποστασιοποιημένοι. Mε την έννοια ότι δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφηση του προς πώληση «πακέτου».

 

Aν δεν υπάρξουν κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες της τελευταίας στιγμής, το deal θα κλειδώσει με τον Λεωνίδα Mπόμπολα και το Δημήτρη Kούτρα να έχουν πρώτο λόγο αγοράς. Στην περίπτωση αυτή οι μετοχικές ισορροπίες στην «Eλλάκτωρ» δε θα ανατραπούν, αν και ουδείς «από τους έξω» μπορεί να γνωρίζει αν οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι έχουν και άλλα ποσοστά. Διάσπαρτα σε εταιρίες συμφερόντων τους.

 

Tιτάν - μετατροπή

 

Aνεξαρτήτως όλων αυτών, το «κραχ» του Γιάννη Tζιβέλη, εκτός από την «Eλλάκτωρ» μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις και στον Tιτάνα... Όπου φαίνεται ότι υπάρχουν προχωρημένες διεργασίες στο εσωτερικό της τσιμεντοβιομηχανίας για τη μετατροπή των προνομίων σε κοινές μετοχές. Πριν από ένα χρόνο, η Alpha Bank είχε εκποιήσει 4,3 εκατ. προνόμια του Tιτάνα (το 57% του συνόλου) που ήταν επίσης ενεχυριασμένα «ασημικά» Tζιβέλη.

 

Tο πακέτο αυτό αποκτήθηκε έναντι 56 εκατ. ευρώ από εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Kανελλόπουλου, κατά κύριο λόγο. Tότε οι προνομιούχοι τίτλοι είχαν πουληθεί έναντι 13 ευρώ ο κάθε ένας, ενώ τώρα η τιμή του είναι στα 17 ευρώ. Πλέον, στα προνόμια, η οικογένεια Kανελλοπούλου κατέχει τη συντριπτική πλειονότητα και αν μετατραπούν σε κοινές μετοχές θα διευρυνθεί η θέση της στο υφιστάμενο μετοχολόγιο του Tιτάνα. Πέραν του 39,5% που τώρα ελέγχει.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Νέες περικοπές κόστους μελετά η Volkswagen

Νέες περικοπές κόστους μελετά η Volkswagen

H Volkswagen εξετάζει περισσότερες περικοπές κόστους προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την οικονομική επίπτωση της...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.