«Βουτιά» δέκα θέσεων στην Ανταγωνιστικότητα Προτεινόμενο

Ο τελευταίος τροχός της αμάξης φαίνεται πως είναι η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες όσον αφορά τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

 

Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του International Institute for Management Development (IMD) για το 2011, κατατάσσει τη χώρα μας δέκα θέσεις κάτω σε σχέση με το 2010 καταλαμβάνοντας την 56η θέση, μεταξύ των 59 υπό μελέτη χωρών.

 

Η πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) που παρουσίασε τα αποτελέσματα, στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, τους επιμέρους οικονομικούς δείκτες και τις σχετικές προβλέψεις για την εξέλιξή τους.

 

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ (1ο), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (2ες) και η Σιγκαπούρη (3η), χώρες οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια μονοπωλούν τις τρεις πρώτες θέσεις, με κάποιες απλώς εναλλαγές.

 

Η δεκάδα με τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο συμπληρώνεται από τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ταϊβάν, τον Καναδάς, το Κατάρ, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

 

Επιδείνωση παρουσιάζει εν τω μεταξύ η χώρα μας και σε ό,τι αφορά σε επιμέρους κατηγορίες δεικτών.

 

Συγκεκριμένα, η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά δέκα θέσεις όσον αφορά στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» με αποτέλεσμα από την 48η το 2010, να βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ από το 1999, ξεπερνώντας μόνον την Βενεζουέλα.

 

Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» η Ελλάδα απώλεσε δυο θέσεις και από την 54η το 2010, βρίσκεται πλέον στην 56η, πάνω από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία.

 

Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά οκτώ θέσεις και από την 45η το 2010 βρίσκεται πλέον στην 53η για το 2011.

 

Αντιθέτως, βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των «Υποδομών», όπου η χώρα μας καταλαμβάνει πλέον την 32η θέση, από την 33η που κατείχε το 2010.

 

Κ. Χατζηδάκης: Από το κακό στο χειρότερο


«Η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας», σχολίασε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επετηρίδας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

 

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι, «παρά τις διακηρύξεις της, η κατάσταση στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει».

 

«Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μια Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα έχουν κατατεθεί. Ωστόσο, χρειάζεται δράση από την κυβέρνηση. Και χρειάζεται τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση του βουλευτή.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.