Deal News Online

undefined

Γερμανικά ΜΜΕ: Πανάκριβα τα χαμηλά πλεονάσματα της Αθήνας

Εκτός από τα τρομοκρατικά χτυπήματα τα γερμανικά ΜΜΕ ασχολούνται και σήμερα με την Αθήνα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα πλεονάσματα.

 

Η Γερμανία πενθεί τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο και μαζί τους θρηνεί για το τέλος της ανέμελης ελευθερίας, αυτής της εξαιρετικής αίσθησης αυτοδιάθεσης του ανθρώπου στη δυτική κοινωνία, τα όρια της οποίας καταδεικνύει η τρομοκρατία. Ο πιο χαρακτηριστικός τίτλος αύριο στο εξώφυλλο της εφημερίδας Handelsblatt που κυκλοφορεί με ολοσέλιδο τον εύγλωττο τίτλο του βιβλίου του Αυστριακού φιλοσόφου Καρλ Πόπερ «Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της». Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα, αλλά όχι το μόνο.

 

100 δις ευρώ περισσότερα για την Αθήνα;

 

Αν οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Αν καταφέρει πλεόνασμα 1,5%, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 περίπου δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

 

Αυτό το ποσόν τουλάχιστον ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα έπρεπε να επωμισθούν το πρόσθετο αυτό βάρος. «Και αυτό θα ήταν περίπου ένα νέο πακέτο βοήθειας», υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών ο Σπαν.

 

Ο εκπρόσωπος μάλιστα της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων για δημοσιονομικά ζητήματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ δηλώνει στην FAZ: «Και μόνον αυτός ο χονδρικός υπολογισμός δείχνει ξεκάθαρα τα προβλήματα που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.» Τα προβλήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να μετατεθούν για μια ακόμη φορά στους ώμους των Ευρωπαίων εταίρων της Αθήνας. «Πάντως εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε ούτε σε ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους ούτε σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε τέτοιο ύψος», τονίζει ο εκπρόσωπος. Για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις.

 

Ένα φιλόδοξο σχέδιο στη Θεσσαλονίκη

 

Σίγουρα δεν ήταν ιδέα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει σε ολοσέλιδο άρθρο της η Tageszeitung του Βερολίνου, πάντως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτούν με 10 εκατομμύρια ευρώ το καθένα το νέο Μουσείο στη Μνήμη του Ολοκαυτώματος που θα χτιστεί στα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με πλούσιο εβραϊκό στοιχείο μέχρι τη δεκαετία του 30 του περασμένου αιώνα. Το οικόπεδο διαθέτουν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι.

 

Οι περισσότεροι από τους 50.000 Εβραίους της πόλης εκτοπίστηκαν τον καιρό της κατοχής και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, όσο και ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Νταβίντ Σαλτιέλ τονίζουν στην TAZ ότι σκοπός δεν είναι απλά ένα μουσείο που θα υπενθυμίζει τη μοίρα των Εβραίων της πόλης, αλλά ένα εκπαιδευτικό κέντρο κατά του ρατσισμού και του φανατισμού. Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.


World Business

Σημαντική δικαστική νίκη για την Uber

Σημαντική δικαστική νίκη για την Uber

Ένα μικρό πρόστιμο σε εφαρμογή διαμοιρασμού διαδρομών στο Βουκουρέστι αναμένεται να έχει μεγάλες συνέπειες για...

Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Παύση πληρωμών 6μηνου στους παίκτες της Μπαρτσελόνα

Στις 27 Νοεμβρίου, η προσωρινή διοίκηση της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τους ποδοσφαιριστές της...

Περιβάλλον

 Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το 2020

Σταθερά προς τις 3 θερμότερες χρονιές το…

Ο πλανήτης μας συνεχίζει να υπομένει μια περίοδο σημαντικής υπερθέρμανσης το 2020 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό...

Τουρισμός

Προχωρά η αδειοδότηση του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Προχωρά η αδειοδότηση του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Στο τελικό στάδιο μπαίνουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στην Ιεράπετρα της Κρήτης, όπως...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.