Deal News Online

undefined

Ρίχνουν 1 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ

Συμφωνία - ανάσα για τον επιχειρηματικό κόσμο μεταξύ ΕΤΕπ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

 

Το μεγαλύτερο ποσό ενδιάμεσης χρηματοδότησης που ενέκρινε ποτέ το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφωνήθηκε σήμερα με τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, προκειμένου να τονωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με 1 δισ. ευρώ εντός της προσεχούς διετίας.

 

Εξ αυτών 400 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ανά τράπεζα) θα διατεθούν άμεσα στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξωστρεφών και καινοτόμων, με κύριο στόχο να δοθεί ώθηση στην νεανική επιχειρηματικότητα και να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων.

 

Η συμφωνία υπεγράφη σε μια πανηγυρική τελετή μεταξύ του προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer και των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Δημήτρη Μαντζούνη, CEO Alpha Bank, Φωκίωνα Καραβία, CEO Eurobank, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, CEO Εθνικής Τράπεζας, και Γιώργο Πουλόπουλο, αναπληρωτή CEO Τράπεζας Πειραιώς [βλ. σχετικά: Έπεσαν οι υπογραφές για το Υπερταμείο Συνεπενδύσεων].

 

«Οι τέσσερις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν σήμερα με τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς συμβάλλουν με σημαντικό ποσό προς την κατεύθυνση μιας από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΤΕπ και ειδικότερα τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Οι ελληνικές τράπεζες θα βοηθήσουν τις εταιρείες να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά για ταλαντούχους νέους ανθρώπους που είναι το μέλλον της χώρας», τόνισε ο κ. Hoyer, εξαίροντας και τη μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία της ΕΤΕπ με τις ελληνικές τράπεζες.

 

Η Alpha Bank έχει συνεργασία 26 ετών με την ΕΤΕπ, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Μαντζούνης, επισημαίνοντας ότι με τη σημερινή συμφωνία που πραγματοποιείται σε δύσκολους καιρούς δίνονται νέες προοπτικές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την ανάπτυξή τους.

 

«Οι τράπεζες ασχολούμαστε με τη διαχείριση των NPLs αλλά η κύρια δουλειά μας είναι να παρέχουμε χρηματοδοτήσεις και υπάρχουν υγιείς εταιρίες για αυτό», τόνισε ο κ. Μαντζούνης.

 

Κατά τη διάρκεια της κρίσης η ΕΤΕπ άφησε ανοιχτή τη στρόφιγγα χρηματοδότησης επεσήμανε το διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραβίας, αναφέροντας ότι η ΕΤΕπ και η Eurobank έχουν διοχετεύσει από το 2004 κεφάλαια 840 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η συμφωνία με την ΕΤΕπ είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση έναντι των ευρωπαϊκών εξαιτίας ακριβότερου κόστους χρηματοδότησης.

 

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε επίσης ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση έχει πολύ ελκυστικούς όρους και συμπλήρωσε πως το μείζον είναι ότι θα χορηγηθεί με κριτήριο τη μείωση της ανεργίας των νέων που κινείται στο 50% και οδηγεί σε μετανάστευση νέους ταλαντούχους ανθρώπους.

 

«Σε μια στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας έχουμε καθήκον να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα τονώσουν την αύξηση του ΑΕΠ. Και η σημερινή συμφωνία κινείται σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, CEO της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος πρέπει να είναι η προσέκλυση διεθνών κεφαλαίων να επενδύσουν στην Ελλάδα.

 

«Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα αυτό σηματοδοτεί τον κοινό στόχο των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην αγορά και η Εθνική Τράπεζα ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις μικρομεσαίες και τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης προς την κατεύθυνση γρήγορης απορρόφησης αυτής της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης», συμπλήρωσε ο κ. Φραγκιαδάκης.

 

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μεγάλη έκθεση στις δανειοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 22 δισ. ευρώ από το σύνολο των 40 δισ. ευρώ του επιχειρηματικούς της χαρτοφυλακίου, τόνισε ο κ. Γ. Πουλόπουλος αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

 

«Καλωσορίζουμε τη νέα γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμη για πολλά σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Είμαστε πεπεισμένοι για τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας μας και τις προοπτικές των ελληνικών μικρομεσαίων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης», τόνισε ο κ. Πουλόπουλος αναφέροντας ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις σε συνεργασία με την ΕΤΕπ θα διατεθούν σε ελληνικές ΜμΕ σε λιγότερο από έξι μήνες.


protoselida

World Business

ΗΠΑ: Προανήγγειλαν κυρώσεις κατά των αγωγών Nord Stream-2 και Turkish Stream

ΗΠΑ: Προανήγγειλαν κυρώσεις κατά των αγωγών Nord Stream-2…

Στην επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σύμφωνα με τον νόμο CAATSA του 2017, στις εταιρείες που συμμετέχουν...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.