Deal News Online

Γερμανικά ΜΜΕ: Ποσό αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα;

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup. Οι αναλυτές εστιάζουν σε δυο σημεία: Στη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα και στη μη συμφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ.

 

Όσον αφορά την απόφαση για τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, έχει ενδιαφέρον ότι όλα ανεξαιρέτως τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ελάφρυνση του χρέους» για την Ελλάδα ή για «βελτιώσεις στο πεδίο της διαχείρισης του χρέους», εξηγώντας στη συνέχεια ότι πρόκειται για μια σειρά τεχνικών μέτρων που οδηγούν σε αδιευκρίνιστη μείωση του ύψους του το 2060. Εμμέσως δηλαδή εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων σε βάθος χρόνου.

 

Ενδεικτικό είναι το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, υπό τον τίτλο «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφασίζουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «(...) Σύμφωνα με υπολογισμούς του ESM όλα τα δρομολογηθέντα μέτρα μπορούν να μειώσουν το χρέος (...) μέχρι το 2060 κατά 20 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Τέτοιοι μακροπρόθεσμοι υπολογισμοί ωστόσο συνοδεύονται από αβεβαιότητες».

 

Η συμμετοχή του ΔΝΤ


Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι Γερμανοί αναλυτές αφορά στο ζήτημα της συμμετοχής τουΔΝΤ, μια φαινομενικά απαράβατη κόκκινη γραμμή του Βερολίνου, καθώς ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει το καλοκαίρι του 2015 οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο μνημόνιο.

 

Δεδομένου ότι ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να εκκρεμεί, θα έχει ενδιαφέρον πώς θα το δικαιολογήσουν αυτό σήμερα και αύριο Μέρκελ και Σόιμπλε στο συνέδριο του κόμματός τους στο Έσσεν, όπου η καγκελάριος διεκδικεί για ένατη φορά την επανεκλογή την στην προεδρία του CDU. Το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να απασχολήσει τους συνέδρους, εντούτοις είναι πολύ πιθανό να τεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πόσω μάλλον αφού το συνέδριο ξεκινά την επομένη του Eurogoup.

 

Βέβαιο πάντως είναι ότι όσο εκκρεμεί η απόφαση του Ταμείου δεν πρόκειται να εγκριθεί η εκταμίευση άλλης δόσης προς την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Αυτό τουλάχιστον έχουν υποστηρίξει επανειλημμένως ηγετικά στελέχη του CDU και το επανέλαβε προ ημερών και βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών που μίλησε στη Deutsche Welle.

 

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξής, σχεδόν ασφαλή, εκτίμηση: όσο πλησιάζει η ημερομηνία εκταμίευσης της επόμενης δόσης, τόσο πιο κοντά θα είμαστε και στην απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

 

Προς νέο «κόφτη»;


Κομβικής σημασίας είναι βέβαια το ερώτημα αν αυτή η συμμετοχή θα συνοδεύεται από τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα και πέραν του 2018, όπως διαφαίνεται. Στο Βερολίνο ασφαλώς και γνωρίζουν ότι η λήψη νέων μέτρων θα περνούσε πολύ δύσκολα από την παρούσα Βουλή στην Αθήνα και ενδεχομένως να ισοδυναμούσε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα και πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

 

Όλα αυτά, τη χρονιά που στήνονται κάλπες σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, είναι μάλλον ένα σενάριο το οποίο απεύχονται οι πολιτικοί πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Γερμανοί αναλυτές εικάζουν σήμερα ότι ενδεχομένως η συμβιβαστική λύση να ήταν ένας νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής για μετά το 2018, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα στην παρούσα φάση.


Αθλητικά

Εξώδικο ΠΣΑΤ προς Μαρκ Κλάτενμπεργκ για χρηματισμό δημοσιογράφων

Εξώδικο ΠΣΑΤ προς Μαρκ Κλάτενμπεργκ για χρηματισμό δημοσιογράφων

Εξώδικο απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) προς τον επικεφαλής της...

Περιβάλλον

WWF: Μελέτη για βιώσιμη τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία

WWF: Μελέτη για βιώσιμη τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία

Μία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση για το σύστημα τηλεθέρμανσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.