Το «τρικ» του υπουργείου για την αύξηση των εξαγωγών

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΎ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΙΩΝ

 

Αν το υπουργείο Οικονομικών διαλέγει τα... παραμύθια για να μεταφέρει μια ιδανική εικόνα, ότι έστω και σε ένα τομέα πάμε καλά, παρουσιάζοντάς το... παραμύθι με νούμερα, γίνεται πιστευτό.

 

Όπως η θεαματική αύξηση των εξαγωγών που καταγράφεται τους πρώτους μήνες του 2011, φθάνοντας τον περασμένο Φεβρουάριο σε ποσοστό το 35,2%. Βέβαια, ο...ψεύτης και ο κλέφτης (το πρώτο είναι το υπουργείο Οικονομικών, για το δεύτερο όρκο δεν παίρνουμε) τον πρώτο... μήνα χαίρονται.

 

Γιατί, όταν οι επιχειρηματίες που κάνουν εξαγωγές, είδαν το νούμερο, άρχισαν να σταυροκοπιούνται. «Πού βρέθηκαν τόσες εξαγωγές ξαφνικά και φτάσαμε τόσο ψηλά;» αναρωτήθηκαν. Το έψαξαν το θέμα και διαπίστωσαν ότι, πραγματικά υπάρχει αύξηση στις εξαγωγές, αλλά η εκτίναξη των ποσοστών οφείλεται σε ένα «τρικ» του υπουργείου Οικονομικών στον τρόπο υπολογισμού των μεγεθών.

 

Όπως υποστηρίζουν οι εξαγωγείς που... ψάχνονταν, με βάση απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, «στις εξαγωγές λογίζεται και ο εφοδιασμός αεροσκαφών, πλοίων, ανεξάρτητα του προορισμού του μέσου, δηλαδή εάν κατευθύνεται εντός ή εκτός κοινοτικού χώρου».

 

Το αρμόδιο υπουργείο έσπευσε να βγάλει άλλη απόφαση για να καλύψει το «τρικ» και διευκρίνισε ότι η αποστολή εφοδίων σε αεροσκάφη, πλοία που σταθμεύουν σε αερολιμένες και λιμάνια τρίτων χωρών, συνυπολογίζεται στις εξαγωγές. Κι αυτό το στοιχείο όμως ήταν παραπλανητικό, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελωνειακών αρχών, η ενίσχυση των εξαγωγών υπολογίζεται σε 10% - 12%. Πολύ χαμηλότερη δηλαδή από αυτή που δίνει το υπουργείο, δηλαδή το 35,2%. Τουλάχιστον δεν ξέρουν να κρύβουν ούτε τα επίσημα στοιχεία, όταν μας λένε ψέματα...


protoselida

World Business

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Εντός του 2020 πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb, σύμφωνα με...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

Στην 60ή θέση της FIFA κατρακύλησε η Ελλάδα

Στην 60ή θέση της FIFA κατρακύλησε η Ελλάδα

Ο "κατήφορος" της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην παγκόσμια...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.