Deal News Online

undefined

Σφήνα Γουάτσα για Μαρινόπουλο

Χωρισμένη στα δυο η οικογένεια Μαρινόπουλου

 

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκλαβενίτη και τραπεζών για τον Μαρινόπουλο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαβουλεύσεις παίρνει μέρος και η Fairfax του καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα.

 

Σύμφωνα με την Ημερησία, η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα (έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, τον Μυτιληναίο και στην Praktiker Ελλάς) είναι σε επαφές με τον Σκλαβενίτη, προκειμένου είτε να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία, είτε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη διάσωση του Μαρινόπουλου.

 

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον και από άλλα ξένα funds που θέλουν να πάρουν μέρος στην εξυγίανση του μεγαλύτερου λιανέμπορου της χώρας από πλευράς αριθμού καταστημάτων

 

Το ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου επενδυτή άφησε ανοιχτό χθες και ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι είναι πιθανόν να εμπλακούν νέοι επενδυτές. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μαρινόπουλου. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για θετική έκβαση στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει φυσικά τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

 

Η είσοδος δεύτερου επενδυτή, του διαμετρήματος του καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος αποδεδειγμένα διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα, φαίνεται πως είναι κομβικής σημασίας, καθώς εκτιμάται πως θα επιμερίσει το ρίσκο και παράλληλα θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Επιπλέον, εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς ένα τέτοιο deal θα στείλει σήμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και μετατρέπεται σε πόλο έλξης σοβαρών επενδυτών, σημειώνει η εφημερίδα.

 

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αναφέρει πως το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών από 50% έως 60% στις απαιτήσεις των προμηθευτών (ανάλογα με την περίπτωση), οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, αναδιάρθρωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ με συμφερότερους όρους αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξοφληθούν σε 180 δόσεις.

 

Επιπλέον, ο νέος επενδυτής θα πριμοδοτηθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επαναφέρει το σύνολο των σημείων της πολύπαθης αλυσίδας σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας και να βάλει τέλος στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια των καταστημάτων της. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποια σημεία μπορεί να κλείσουν ή να μεταβιβασθούν στον ανταγωνισμό.

 

 

Διαχωρίζουν τη θέση τους τρία μέλη της εταιρείας σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης

 

Να διαχωρίσουν τη θέση τους προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως υποστηρίζουν, σε εργαζόμενους και πιστωτές, τρία μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου οι κ.κ. Πάνος Δ. Μαρινόπουλος, Πάνος Ι. Μαρινόπουλος και Στέφανος Ι. Μαρινόπουλος που (εκτός από τον Λ. Μαρινόπουλο) με πληρωμένη καταχώρηση στις εφημερίδες υποστηρίζουν ότι όταν έφυγαν από το ΔΣ το 2015 ανέλαβαν υποχρεώσεις και κινήθηκαν για να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.


 

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις του εξωτερικού είναι νόμιμες, ενώ απευθύνουν έκκληση για να μείνει όρθια η εταιρεία.

 

Η επιστολή έρχεται ως απάντηση στα δημοσιεύματα που, όπως εκτιμούν οι παραπάνω, πλήττουν την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

 

Την επιστολή δεν υπογράφει ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος, ο οποίος ανήκει σήμερα στη διοίκηση της εταιρείας.

 

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρουν:

 

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους χιλιάδες εργαζομένους και στους πιστωτές (οι τράπεζες τα γνωρίζουν) ότι έχουμε καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους, οι πιστωτές να ικανοποιήσουν τις έννομες αξιώσεις τους και η εταιρεία να εξακολουθήσει να λειτουργεί μέσα από μια δημιουργική συνέργεια με τον νέο στρατηγικό επενδυτή.

 

Όταν αποχωρήσαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Μαρινόπουλος Super Markets τον Δεκέμβριο του 2015, αναλάβαμε την εγγύηση παλιότερων δανείων της εταιρείας αξίας 75 εκατ., και εγγυηθήκαμε τη χρηματοδότησή της με 65 εκατ. νέα χρήματα. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2016 εγγυηθήκαμε εκ νέου άλλα 75 εκατ. νέα χρηματοδότηση κατόπιν πρότασης των πιστωτριών τραπεζών, σύμφωνα με την οποία με το ανωτέρω χρηματικό ποσό θα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εισόδου επενδυτή σε τμήμα της εταιρείας.

 

Όλες οι εταιρείες που σε δημοσιεύματα αναφέρονται ως offshore (δηλαδή σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, ΗΠΑ) είναι εταιρείες νομιμότατες, δεν είναι offshore εταιρικά μορφώματα, είναι δηλωμένες στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (τράπεζες κ.ο.κ.), συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες του Ομίλου και αποτελούν πάντα μέρος του ενοποιημένου ισολογισμού.

 

Κάνουμε -δημόσια- έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους να μην υιοθετούν κακόβουλες και παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες το μόνο που προσφέρουν είναι να δημιουργούν κωλύματα στη μόνη επωφελή για όλους λύση, που είναι η εταιρεία Μαρινόπουλος Super Markets να μείνει όρθια και εν λειτουργία».

 

Πρώτη Καταχώρηση: Πέμπτη, 28. 07. 2016 - 09:44


protoselida

Media

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Οριστικό "μαύρο" στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Οι ποδοσφαιριστές που βήχουν σκόπιμα στους αντιπάλους ή τους διαιτητές εν μέσω της πανδημίας COVID-19 θα δέχονται κόκκινες ή...

Αυτοκίνητο

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Όταν η Mercedes αποφασίζει να βγάλει συλλεκτική έκδοση που θα κατασκευάζεται στο Affalterbach, την έδρα...

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Περιβάλλον

 Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω κορωνοϊού

Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω…

Έσπασε ρεκόρ 25ετίας ο φετινός αριθμός φωλιών των χελωνών καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο, σε μια θετική παράπλευρη...

Τουρισμός

ΑEGEAN – ΣΕΤΕ: πακέτο διακοπών για προσωπικό Πολιτικής Προστασίας

ΑEGEAN – ΣΕΤΕ: πακέτο διακοπών για προσωπικό Πολιτικής…

Η AEGEAN και ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.