Deal News Online

undefined

Τριμερής συνάντηση στη Σερβία

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, συναντάται σήμερα στο Καρατζόρτζεβο, στη Βοϊοβοντίνα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

 

Στην τριμερή συνάντηση, η Σερβία και η Τουρκία θα διακηρύξουν για μια ακόμη φορά ότι εγγυώνται την περιφερειακή σταθερότητα και την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

 

Η Σύνοδος διοργανώνεται ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπογραφή, στην Κωνσταντινούπολη, από τους κ.κ. Τάντιτς, Γκιουλ και τα μέλη της προηγούμενης προεδρίας της Βοσνίας διακήρυξης, με την οποία τονίστηκε η σημασία της διαδικασίας της εθνικής συμφιλίωσης και της ετοιμότητας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία.

 

Στην Κωνσταντινούπολη είχε συμφωνηθεί, με δεδομένο ότι η τριμερής συνεργασία απέφερε καλά αποτελέσματα, οι πρόεδροι των τριών χωρών να καθιερώσουν τις συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο και να συναντώνται τρεις φορές σε δύο χρόνια. Η σημερινή Σύνοδος στο Καρατζόρτζεβο είναι η πρώτη που διοργανώνεται βάσει της συμφωνίας των ηγετών.

 

Στη διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης υπογραμμίζεται η στήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

 

Οι κ.κ. Τάντιτς, Γκιουλ και ο τότε προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Χάρις Σίλαϊτζιτς, τόνισαν το κοινό όραμα προσέγγισης των περιφερειακών ζητημάτων, που προσβλέπει στην ασφάλεια για όλους, τον πολιτικό διάλογο σε ανώτατο επίπεδο, την οικονομική αλληλεξάρτηση και τη διαφύλαξη της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής κοινωνικής δομής στην περιοχή.

 

Στη διακήρυξη τονίζεται και η σημασία του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης και ο θετικός ρόλος που διαδραματίζει στη χώρα η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

 

Η σημερινή συνάντηση στο Καρατζόρτζεβο, το χειμερινό κυνηγετικό καταφύγιο του Τίτο στη Βοϊβοντίνα, διεξάγεται σε κλίμα πολιτικής κρίσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς δύο από τους τρεις συστατικούς λαούς προβάλλουν ενεργό αντίσταση στην ολοένα και αυξανόμενη τάση ενοποίησης του κράτους που προωθείται και από τη διεθνή κοινότητα.

 

Η Κροατική Εθνική Συνέλευση στο Μόσταρ πριν από μερικές μέρες υιοθέτησε διακήρυξη, στην οποία αναφέρεται ότι στη Βοσνία είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν τρεις ομοσπονδιακές μονάδες, η μια από τις οποίες πρέπει να έχει κροατική πλειοψηφία.

 

Από την άλλη πλευρά, η Σερβική Δημοκρατία επιμένει στην αρχιτεκτονική του Ντέιτον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει δημοψήφισμα για το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

 

Α. Γκιουλ: Η σημερινή συνάντηση θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενόψει της σημερινής συνάντησης στο Καρατζόρτζεβο δήλωσε ότι η Σύνοδος Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Τουρκίας θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

 

Ο κ. Γκιουλ, πριν από την αναχώρησή του για τη Σερβία, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, είπε ότι «η τριμερής διαδικασία με στόχο τη διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας ξεκίνησε με αμοιβαία κατανόηση».

 

Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Γκιουλ, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαρκή ειρήνη και στη σταθερότητα στα Βαλκάνια, καθώς και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βοσνίας και της Σερβίας.

 

«Στη συνάντηση θα επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και στην εξέταση των περιφερειακών ζητημάτων», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.


World Business

 O Banksy μας δείχνει  τον... Monet

O Banksy μας δείχνει τον... Monet…

Δημοπρατείται, μετά από παγκόσμιο τουρ η ερμηνεία του street artist επί του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.