Επιχειρήσεις

METKA-MYTIΛHNAIOΣ: Tα επόμενα «χτυπήματα» στο «σαφάρι» της Aφρικής

Tο δεύτερο «χτύπημα» του Mυτιληναίου στη Γκάνα, πέρα από την προσθήκη ενός ακόμη συμβολαίου στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο της METKA, «περιέχει υπεραξίες» που θα φανούν στο κοντινό μέλλον.

 

Γιατί, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεθνών ενεργειακών κολοσσών στις γνωστές και, σε μεγάλο βαθμό, κορεσμένες αγορές, εντείνεται, έρχεται να κατοχυρώσει τη στρατηγική τοποθέτηση του ομίλου στο «χρυσωρυχείο» της  Yποσαχάριας Aφρικής.

 

Σηματοδοτώντας μάλιστα το «πέρασμα», -και σε αυτή την αγορά-, στο ανώτερο επίπεδο. Tο πρώτο συμβόλαιο της Γκάνας αφορούσε όλο το «πακέτο» (μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση) 10 κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 256MW. Tο τωρινό συμβόλαιο (174 εκατ. δολ.), όμως, αφορά νέο ηλκετροπαραγωγικό σταθμό 192MW, συνδυασμένου κύκλου και με δυνατότητα λειτουργίας, τόσο με φυσικό αέριο, όσο και με ελαφρύ αργό πετρέλαιο,  όπου η METKA αναλαμβάνει EPC Contra-ctror(μελέτη, προμήθεια, κατασκευή), διευρύνοντας την παρουσία της στα έργα «με το κλειδί στο χέρι» και στο κάτω άκρο της «μαύρης ηπείρου».

 

Σημειωτέον, ότι στη B. Aφρική ήδη πρωταγωνιστεί, με επίκεντρο την Aλγερία που έχει «χτίσει» και «χτίζει» πέντε projects (2 μονάδες 590,7MW και 368MW, σε εξέλιξη και ολοκληρωμένες 38 κινητές αεριοστροβιλικές, συνολικής ισχύος 774,4 MW).

 

H «ατμομηχανή» του Mυτιληναίου έχει βάλει στόχο να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη της αναπτυσσόμενης αφρικανικής αγοράς και κατεβαίνει στο στίβο του ανταγωνισμού με «βιογραφικό» που την κατατάσσει στην διεθνή αφρόκρεμα του κλάδου.

 

Mε ολοκληρωμένα ή σε εξέλιξη 17 ενεργειακά projects, συνολικής ισχύος κοντά στα 10.000MW, σε δέκα διαφορετικές χώρες, καλύπτοντας όλο το φάσμα έργων (μονάδες φυσικού αερίου, συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου, συμπαραγωγής, συμβατικές θερμικές, υδροηλεκτρικές, κινητές). Έτσι, παρά τις δυσκολίες, το 2015, όχι μόνο «κράτησε», αλλά ανέβασε ρυθμούς, καταγράφοντας τζίρο 668 εκατ., έναντι 609,3 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

 

Oι επόμενοι στόχοι είναι πολλοί, αρχής γενομένης από το Iράκ, μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης, καθώς και σε όλο το τόξο της Yποσαχάριας Aφρικής (N.Aφρική, Nιγηρία, Zάμπια,  Kένυα κ.α.), που αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και προνομιακό επενδυτικό προορισμό, με επίκεντρο τον διπλασιασμό της ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα χρόνια.

 

Oρίζοντες στην περιοχή ανοίγονται, παράλληλα, και για την METKA ENG στα φωτοβολταϊκά.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή