Τα μυστικά του δείπνου της Credit Suisse με επιχειρηματίες

Τι είπε ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη

 

Πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και μυστικά έκρυβε το δείπνο του επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Credit Suisse J. Wilmot με επιχειρηματίες και τραπεζίτες στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Παναγιώτης Τσάκος. Τι είπε ο οικονομολόγος της Credit Suisse; Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι αν δεν μπορούμε να βρούμε λύση μόνοι μας, μη περιμένουμε να μας τη δώσουν άλλοι. Και το «άλλοι» περιλαμβάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά μία έννοια τον μηχανισμό στήριξης.

 

Από πού βγαίνουν αυτά; Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο J. Wilmot είπε ότι το ενδιαφέρον της ευρωζώνης εστιάζεται αυτό τον καιρό στην Ισπανία, με τις εκτιμήσεις ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στον προσωρινό μηχανισμό. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Το άσχημο για την Ελλάδα είναι ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του J. Wilmot, θα βελτιωθεί, αν όπως αναμένεται, κλείσει τη φετινή χρονιά με πλεόνασμα και δεν απορριφθούν τράπεζές της στα stress tests.

 

Με αυτά τα δεδομένα, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα και συνεχίσει η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, κινδυνεύει να αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα στην ευρωζώνη, για την οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Credit Suisse, το ελληνικό πρόβλημα δεν αποτελεί προτεραιότητα. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει, ίσως και κάτι παραπάνω, θα μας εγκαταλείψει η Ευρώπη, αφού πλέον δεν αποτελούμε προτεραιότητα.

 

Εγκατάλειψη σημαίνει τέλος οι δόσεις του δανείου που παίρνουμε από τον προσωρινό μηχανισμό. Και αυτό θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα στην αναδιάρθρωση του χρέους. Κατά πόσο είναι σωστές οι εκτιμήσεις του κορυφαίου οικονομολόγου της Credit Suisse δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα, ναι ή όχι. Πάντως, οι παριστάμενοι το πήραν το μήνυμα. Ιδιαίτερα οι τραπεζίτες. Σημασία έχει να το πάρει η κυβέρνηση...


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.