Deal News Online

undefined

Τουρκικό απαγορευτικό στην Γερμανίδα υπ. Άμυνας στη Μυτιλήνη

Mε μια μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών δημοσιογράφων προγραμμάτιζε ή προγραμματίζει να έρθει στην Ελλάδα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ο ρόλος της οποίος ήταν καθοριστικός προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία στη τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

 

Με εντολή της Άνγκελα Μερκελ είχε αναλάβει να έχει πολλαπλές διμερείς επαφές με τον Έλληνα και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας προκειμένου να καταλήξουν στο κείμενο των 8 σημείων βάσει των οποίων σχεδιάζεται η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη μείωση των προσφυγικών ροών.

 

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε να πάει στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια να επιβιβαστεί στο γερμανικό πλοίο Bonn το οποίο βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου και να κάνει πλου στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

 

Ο σχεδιασμός ήταν να απονηωθεί από τη Μυτιλήνη με το ελικόπτερο το οποίο θα τη μετέφερε στο Bonn. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η Τουρκία αρνήθηκε να συμβεί αυτό με το γνωστό επιχείρημα ότι η Μυτιλήνη είναι αποστρατικοποιημένο νησί.

 

Πρόκειται για τη δεύτερη άρνηση της Άγκυρας καθώς 48 ώρες νωρίτερα είχαν αρνηθεί να δώσει διπλωματική άδεια στο Bonn προκειμένου να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

 

Η Τουρκία πάντως είναι ξεκάθαρη στο πώς ερμηνεύει την νατοική αυτή δράση στο Αιγαίο μέσα από το δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας Hyrriett. Σύμφωνα με αυτό η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει τις θέσεις της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να της επιβληθούν άλλες θέσεις από αυτές τις οποίες πρεσβεύει.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, φτάνει στην Αθήνα την Παρασκευή το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την προετοιμασία του 4ου ανώτατου συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας.

 

Διάσταση απόψεων Κοτζιά-Καμμένου

 

Πολύ χαμηλότερους τόνους κράτησε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ότι αφορά την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε σχέση με τη στάση που κρατά ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος.

 

Ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ υποβάθμισε το ρόλο του ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία παρέμβαση, απλώς θα παρακολουθεί και θα έχει περιορισμένο ρόλο.

 

Ο υπουργός Άμυνας τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και σε πολλές συνεντεύξεις του προκειμένου να έχει εικόνα και η ελληνική κοινή γνώμη, έχει δηλώσει ότι τα συμμαχικά πλοία θα προωθούν τους πρόσφυγες στην Τουρκία ειδοποιώντας την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή.

 

Το ΝΑΤΟ, έχει δηλώσει ο κ. Καμμένος, είναι να αναγνωρίζει, να ελέγχει και να επιτηρεί τις παράνομες διελεύσεις στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.


Τεχνολογία

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού

Vodafone: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ κατά του ψηφιακού…

Μια επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε το Ίδρυμα Vodafone, προσδοκώντας στην επέκταση των ψηφιακών...

Περιβάλλον

Οικονομική ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του ΔΙΚΕΠΑΖ

Οικονομική ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του ΔΙΚΕΠΑΖ

Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) ενισχύεται σημαντικά ως προς την υλικοτεχνική υποδομή του...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.