Deal News Online

undefined

Θέτει θέμα γκρίζων ζωνών η Τουρκία

Εμπλοκή στη συμφωνία για τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

 

Ραγδαίες εξελίξεις στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού πυροδοτεί η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Μικρασιατικά παράλια.

 

Όπως έγινε γνωστό, με σειρά ενεργειών μέσα στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Η τουρκική πλευρά μάλιστα φέρεται να θέτει ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.

 

Αίσθηση προκάλεσε ακόμη το γεγονός ότι -σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής- ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας.

 

Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.

 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος, ο επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης.

 

Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας.

 

Ο κ. Καμμένος θα έχει, επίσης, τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 7.00 το απόγευμα για το θέμα και νωρίτερα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας. Επίσης ενημέρωσε σχετικά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον διευθυντή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου Αμερικής, αντιναύαρχο James Foggo ΙΙΙ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και τον προϊστάμενο του Γραφείου ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα.

 

Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως διεφάνη ότι η απόφαση είναι υπέρ της Ελλάδας, γιατί –όπως είπε, τώρα οι Τούρκοι αρνούνται να την εφαρμόσουν, αν ήταν υπέρ τους θα την είχαν εφαρμόσει πρώτοι.

 

Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας στην Αυστρία

 

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Πέτρος Μαυροειδής επέδωσε χθες στην πρέσβη της Αυστρίας Ανδρέα Ίκιτς- Μπεμ διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Στο έγγραφο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα».

 

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία της χώρας μας στη Βιέννη προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

 

Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας έκανε λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια πέντε αστυνομικών διευθυντών των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας, οι οποίοι καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν.

 

Απορρίπτει τις επικρίσεις η Βιέννη

 

Η κυβέρνηση της Αυστρίας πάντως απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

 

Τσίπρας προς Ρούτε: Οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά

 

Παράλληλα, σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.


Περιβάλλον

Οικονομική ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του ΔΙΚΕΠΑΖ

Οικονομική ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του ΔΙΚΕΠΑΖ

Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) ενισχύεται σημαντικά ως προς την υλικοτεχνική υποδομή του...

Τουρισμός

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Στρατηγική συνεργασία Celestyal Cruises με Versonix Seaware

Τη στρατηγική συνεργασία της με τη Versonix, μια κορυφαία εταιρεία λογισμικού, αφιερωμένη στην παροχή ολοκληρωμένων...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.