Deal News Online

undefined

Tageszeitung: Μπορεί ο Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη;

Η «πρεμιέρα» στο Βερολίνο για το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η πρόταση-έκπληξη για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σχολιάζονται σήμερα εκτενώς στον γερμανόφωνο τύπο.

 

Το κίνημα Βαρουφάκη φαίνεται να προκαλεί ετερόκλητες αντιδράσεις ακόμα και στον χώρο της αριστεράς, όπως φαίνεται από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Tageszeitung του Βερολίνου. «Μπορεί ο Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη;» είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα, για να εκμαιεύσει δύο διαφορετικές απαντήσεις από δύο διαφορετικούς συντάκτες. Το «ΝΑΙ» υπογράφει ο πολιτικός αναλυτής Μάρτιν Κάουλ, με τα εξής επιχειρήματα: «Γεγονός είναι ότι ο Βαρουφάκης με το εγχείρημά του καλύπτει το κενό που έχει αφήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Θα πρέπει να τον ευχαριστούμε γι' αυτό. Γιατί αυτό που λείπει από τη σημερινή Ευρώπη είναι ένα αριστερό- και πιο συγκεκριμένα: ένα κοινωνικό, ανθρωπιστικό και δημοκρατικό- όραμα. Και αυτό, όταν οι αριστεροί έχουν εξελιχθεί σε πρόπλασμα της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτοί είναι που λειτουργούν τα λαϊκά φαρμακεία στην Ελλάδα και φτιάχνουν σάντουιτς για τους κατατρεγμένους στους γερμανικούς καταυλισμούς προσφύγων. Αυτοί είναι που ʻκρατάνε το μαγαζίʼ στην Ευρώπη. Αυτοί, που κάποτε ήθελαν να διαλύσουν το κράτος, τώρα το διασώζουν. Αυτοί οι ήρωες της καθημερινότητας στερούνται ένα αφήγημα, που να αποδεικνύεται αντάξιό τους».

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει ο πολιτιστικός συντάκτης της Tageszeitung Γιαν Φέντερσεν, ο οποίος υπογράφει το «ΟΧΙ» και το αιτιολογεί ως εξής : «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν και είναι το όνειρο όλων των αριστερών, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα επιτύχουν το απόλυτα διαφορετικό. Ισχυρίζονται ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά αποτυγχάνουν, γιατί μιλούν για "αλληλεγγύη", όταν στην πραγματικότητα εννοούν το προσωπικό τους προνόμιο. Διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης κάποιο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της χώρας; Όχι, αυτός ο άνδρας το μόνο που είχε να εκστομίσει στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν το εξής: ʻσυνεχίστε να μας επιδοτείτε όπως κάνατε μέχρι τώρα, γιατί αλλιώς θα σας θυμώσουμε!'»

 

H Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υπενθυμίζει ότι η «πρεμιέρα Βαρουφάκη» στο θέατρο Volksbühne του Βερολίνου έγινε στο «κόκκινο σαλόνι», όπου βεβαίως «το κόκκινο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι απλώς ένα χρώμα, αλλά ολόκληρη κοσμοθεωρία». Σημειώνει όμως επίσης ότι «η συμμετοχή στην επανάσταση στοιχίζει 12 ευρώ» εννοώντας το εισιτήριο για όσους ήθελαν να δουν από κοντά τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αλλά το ουσιαστικό ζήτημα είναι άλλο: «Τί θέλει ο Βαρουφάκης; Σε κάθε περίπτωση περισσότερη δημοκρατία. Επιπλέον μία επανίδρυση της ΕΕ, ένα reset. Η ιδέα που διατυπώνει είναι: "Να εκδημοκρατιστεί η Ευρώπη. Η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια, την οποία απολαμβάνουν οι πιστωτές, αλλά στερούνται οι οφειλέτες"».

 

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι πολλά από τα αιτήματα που διατυπώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμίζουν παλαιότερες προτάσεις του Κόμματος των Πειρατών, το οποίο έχει περιπέσει πλέον σε αφάνεια. «Να μεταδίδονται ζωντανά μέσω Ίντερνετ οι συναντήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Να δημοσιεύονται όλα τα (σχετικά) έγγραφα. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά, να μοιράζεται την ισχύ του και με τα εθνικά κοινοβούλια. Πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά με όρους ρεάλπολιτικ, δεν αναφέρεται στο μανιφέστο» καταλήγει το σχόλιο.

 

«Το εγχείρημα Μέρκελ εκπλήσσει το ΝΑΤΟ» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Berliner Zeitung που αναφέρεται στην πρόταση της Άγκελα Μέρκελ περί συμμετοχής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις προσπάθειες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όπως επισημαίνεται «με την πρότασή της να συμπεριλάβει το ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης, η Άγκελα Μέρκελ προκάλεσε έκπληξη (και) στον κυβερνητικό της εταίρο. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιχ δήλωσε στην Berliner Zeitung ότι για πρώτη φορά άκουσε την ιδέα αυτή στην κοινή εμφάνιση που πραγματοποίησε η καγκελάριος, κατά την επίσκεψη της στην Άγκυρα, με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου». Κατά τον Μίτσενιχ «δεν θα ήταν ʻη πρώτη επιλογή να ρωτήσουμε το ΝΑΤΟʼ για να βελτιώσουμε τη φύλαξη των ακτών και να καταπολεμήσουμε τους διακινητές. Γι' αυτή τη δουλειά υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι, όπως η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex».

 

Για όλα αυτά, η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας δίνει την εξής εξήγηση, σε σημερινό σχόλιό της: «Όλα δείχνουν ότι ήταν μία ιδέα του οικοδεσπότη, την οποία αποδέχθηκε στην Άγκυρα η Άγκελα Μέρκελ. Χρειάζεται την Τουρκία, για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία. Γι' αυτό δίνει ό,τι μπορεί να δώσει. Σε οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο. Και αν τελικά η Ατλαντική Συμμαχία λάβει διαφορετική απόφαση, σίγουρα δεν θα ευθύνεται η Μέρκελ γι αυτό».


World Business

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον…

Κατά 7,2 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

Media

ΠΣΑΤ: Έκδοση νέων ταυτοτήτων για 2021

ΠΣΑΤ: Έκδοση νέων ταυτοτήτων για 2021

Τις νέες ταυτότητες για να χρησιμοποιήσουν τα μέλη του την επόμενη χρονιά εξέδωσε ο Πανελλήνιος...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.