Οικονομία

Απειλούν με διακοπή αξιολόγησης οι οίκοι

Με διακοπή της αξιολόγησης υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών απειλούν οι διεθνείς οίκοι, σε περίπτωση που η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για λανθασμένες κρίσεις τους, αναφέρει το Reuters.

 

Μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην ΕΕ η τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor's, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα αποδεικνύεται.

 

Οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με το Reuters, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, και προειδοποιούν ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.

 

Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία «νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη».


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή