Deal News Online

undefined

«"Πράσινη" ανάπτυξη η λύση στην κρίση»

Εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ριζοσπαστικές περιβαλλοντικές πολιτικές, που θα μας στρέψουν προς την «πράσινη ανάπτυξη», διασφαλίζοντας τόσο το περιβαλλοντικό όσο και το οικονομικό μας μέλλον, επεσήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

 

Στο περιθώριο του συνεδρίου, πηγές του υπουργείου ανέφεραν σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα ότι είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος και άλλο η παραχώρηση του μάνατζμεντ. Την ίδια θέση εξέφρασε άλλωστε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

 

Στην ομιλία της η κα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία, λέγοντας ότι πολίτες και πολιτικοί, πρέπει σοβαρά να επανεξετάσουμε το ρυπογόνο και δυνάμει καταστροφικό ενεργειακό μοντέλο που ακολουθούμε, είτε αυτό λέγεται πυρηνική ενέργεια, είτε ορυκτά καύσιμα.

 

Τόνισε ακόμη ότι παρόλο που βραχυπρόθεσμα λόγω της οικονομικής κρίσης αναμενόταν σημαντική μείωση του παγκόσμιου περιβαλλοντικού φόρτου, τα δεδομένα δείχνουν μια πολύ μικρή μόνο μείωση το 2009, ενώ για το 2010 προβλέπεται οριακή αύξηση. Αυτό συνέβη γιατί η σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, αντισταθμίστηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τις αυξήσεις στην Κίνα, Ινδία και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

 

«Κάθε μεγάλη αλλαγή, κάθε αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου σε επίπεδο ομάδας χωρών, δημιουργεί νέες ανισότητες καθώς καθοδηγεί τα πράγματα σε μία κατεύθυνση, ανοίγει νέα πεδία ανταγωνισμού και αφήνει πίσω εκείνες τις χώρες που ακολουθούν το "Business as Usual" σενάριο», ανέφερε η υπουργός.

 

Η κα Μπιρμπίλη παρουσίασε τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνει όπως είπε τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού πακέτου πράσινων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι το 2015, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, αναπλάσεις με ενεργειακά χαρακτηριστικά και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 

«Η ελληνική κυβέρνηση, κατέληξε η υπουργός, αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, εκσυγχρονίζοντας την οικονομία και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της. Όχι με επιφανειακά, διορθωτικά μέτρα αλλά με βαθιές τομές και παρεμβάσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του κράτους και των αγορών.»

 

Διαβάστε επίσης: Στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές


World Business

Covestro: 1,6 δισ. της κόστισε μονάδα της DSM

Covestro: 1,6 δισ. της κόστισε μονάδα της DSM…

Το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ κατέβαλε η γερμανική Covestro προκειμένου να αγοράσει τις δραστηριότητες...

Media

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη για τo φυσικό αέριο με την Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη…

Στα ελληνοτουρκικά εστιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στην «υποχώρηση» της Τουρκίας, το ρόλο της...

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Υγεία & Διατροφή

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο κορωνοϊού

CureVac: Ξεκίνησε η 3η φάση κλινικών δοκιμών για…

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού...

Περιβάλλον

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Στεκούμενη σε ένα κομμάτι πάγου στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού, η 18χρονη Βρετανίδα Mya-Rose Craig πραγματοποίησε την πιο βόρεια κλιματική διαμαρτυρία στον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.