Deal News Online

undefined

Προβληματισμοί για τουρισμό και αγροτοκτηνοτροφία στο Ρέθυμνο

Έντονα προβληματισμένο είναι το Επιμελητήριο Ρεθύμνου για την κατάσταση που επικρατεί στους τομείς του τουρισμού και της αγροτοκτηνοτροφικής δραστηριότητας, σύμφωνα με έκθεση του την οποία γνωστοποίησε παράλληλα με την κατάθεση προτάσεων για αναπτυξιακές παρεμβάσεις, στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

 

Το τελευταίο διάστημα και οι δυο αυτοί τομείς δέχονται σοβαρές πιέσεις από το εξωτερικό περιβάλλον που προκαλούν αντίστοιχα σοβαρές συνέπειες τόσο στην ανταγωνιστικότητά τους, όσο τελικά και στα θεμελιώδη μεγέθη της τοπικής οικονομίας, την ίδια ώρα που υπάρχει έλλειμμα στην ενσωμάτωση επενδύσεων τεχνολογίας και καινοτομίας στους δύο αυτούς τομείς.

 

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ρεθύμνου: "Η πτώση του τουριστικού εισοδήματος έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις της περιοχής σε αδυναμία ανταπόκρισης έναντι των βασικών τους υποχρεώσεων (τραπεζικών, εργοδοτικών εισφορών κλπ), και εν όψει της επερχόμενης φετινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζεται ως πολύ πιθανή η σημαντική περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο".

 

Ο ανταγωνισμός που υπάρχει σχετικά με το τουριστικό προϊόν και τις τιμές σε άλλες χώρες, η εποχικότητα του τουρισμού η οποία δεν διαφοροποιείται, η χαμηλή αγοραστική δυνατότητα των τουριστών, η αδυναμία εξεύρεσης τρόπων προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, η κρίση στους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, η μη οργάνωση που υπάρχει στη συγκέντρωση και διάθεση των προϊόντων, η ανάγκη για ανασυγκρότηση της παραγωγής στο σύνολο της, είναι ζητήματα που πρέπει να εξετασθούν χωρίς καμία προχειρότητα. Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις έτσι ώστε, σύμφωνα με το επιμελητήριο: "να μην εμφανιστούν ξανά διοικητικές ανεπάρκειες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα οφείλουμε να στοχεύσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις με τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία και με όσο το δυνατόν περισσότερα δυνατά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το επιχειρείν στην Κρήτη μιας και η οικονομική ανάπτυξη διαχέεται τελικά στο σύνολο της κοινωνίας και ασκώντας μια συγκροτημένη πολιτική υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, σε τελική ανάλυση, ασκούμε κοινωνική πολιτική".

 

Η ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας σε ζωτικούς τομείς της τοπικής οικονομίας (όπως η τυποποίηση και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η χειροτεχνική παραγωγή) κρίνεται και αυτή ως επιτακτική προτεραιότητα την ίδια ώρα που βασικό πρόβλημα παραμένει η αθλία κατάσταση του Βορείου Οδικού της Άξονα (ΒΟΑΚ). Ενός οδικού άξονα που θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε "καρμανιόλα", αλλά και να εμποδίζει την περαιτέρω τουριστική και αναπτυξιακή πορεία.

 

Σημαντικό αναπτυξιακό έλλειμμα συνιστούν η μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού ή δημιουργίας νέων κάθετων συνδετήριων αξόνων μεταξύ Βορείου και Νοτίου Οδικού Άξονα της Κρήτης, η ολοκλήρωση του Νοτίου Οδικού Άξονα, αλλά και η ασάφεια σχετικά με την δημιουργία ή μη λιμανιού στη Νότια Κρήτη, παράγοντες επιβαρυντικοί που επηρεάζουν όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας του νησιού μας. Παράλληλα όμως, η απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με τον Πειραιά, οδηγεί όχι μόνο στη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του, λόγω αυξημένου κόστους μεταφοράς πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων, αλλά και στην ταλαιπωρία κατοίκων, παραθεριστών και φοιτητών, αφού, όπως είναι γνωστό, στο Ρέθυμνο λειτουργούν οι θεωρητικές Σχολές του Πανεπιστημίου και μια Σχολή του ΤΕΙ Κρήτης.

 

Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με την ηπειρωτική Ελλάδα το επιμελητήριο τονίζει ότι: "Το Ρέθυμνο είναι ίσως η μοναδική περιοχή της χώρας, που, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις αλλοδαπών επισκεπτών το χρόνο (δηλαδή, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του συνόλου της χώρας), δεν διαθέτει καμία σύνδεση, ούτε ακτοπλοϊκή, ούτε αεροπορική με την ηπειρωτική Ελλάδα... Το κυριότερο εμπόδιο ανάπτυξης του Λιμένα Ρεθύμνου είναι ο λανθασμένος αρχικός σχεδιασμός του με αποτέλεσμα, λόγω της θέσης του, να απαιτεί όχι μόνο σημαντικές επενδύσεις για την προστασία του από τους σφοδρούς ανέμους και τους ισχυρούς κυματισμούς, αλλά και υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες αμμοληψίας για την εξασφάλιση του απαραίτητου βάθους".

 

Μιλώντας επιχειρηματίες, τουριστικοί πράκτορες, αγρότες και φοιτητές, όλοι τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του συνόλου των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων στον τόπο, ειδάλλως το Ρέθυμνο θα καταλήξει να είναι η ουρά στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την υγιή οικονομία και ο πρωταγωνιστής νομός στις ελλείψεις την ακρίβεια και την υποβάθμιση υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μεγάλο ζητούμενο από όλους είναι να μην αποδυναμωθεί από υπηρεσίες ο νομός, να υπάρξουν επενδυτικά κίνητρα, συγκοινωνιακή ένωση με την ηπειρωτική Ελλάδα, να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας και να συμμετέχουν οι φορείς στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Όπως άλλωστε δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης: "Ο κόσμος έχει ανάγκη να αντιληφθεί πως τον υπολογίζουν, δεν αρνούνται την ύπαρξη του και να φύγει από πάνω του αυτό το αίσθημα της κακής ψυχολογίας και τα όσα αντιλαμβάνεται ως αδιαφορία από την επίσημη πολιτεία εδώ και χρόνια είναι αναγκαίο να συνεχιστούν τα έργα υποδομής να εκμεταλλευτούμε ως νομός την ευκαιρία από το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες δαπάνες και να φροντίσουμε όλοι μαζί από κοινού με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου... όλα αυτά μαζί δημιουργούν την ανάπτυξη και κάνουν τον κόσμο να αισιοδοξεί. Οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι ζημιά για τον τόπο".

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως στην έκθεση του, το επιμελητήριο Ρεθύμνου κάνει λόγω και για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης η οποία όπως πιστεύει, αναμένεται να αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα και ειδικότερα στο Ρέθυμνο, όπου ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου δεν μπορεί να ικανοποιήσει άλλο τις ανάγκες και οποιαδήποτε επέκτασή του χαρακτηρίζεται ως εμβαλωματική και προσωρινή.


Τεχνολογία

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Επέκταση συνεργασίας COSMOTE - Microsoft για λύσεις cloud

Ακόμη πιο εξελιγμένες και υψηλής ποιότητας λύσεις cloud, σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φιλοδοξούν να...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.